اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Wednesday, April 16, 2014

Misteri MH370 : Siang Tanpa Bayang di Moscov

 


Misteri MH370 : Siang Tanpa Bayang di Moscov

Israel secara telah menjalinkan kerjasama dengan China secara rasmi sejak 22 tahun lalu, ketika Yitzhak Rabin memimpin negara tersebut. Sejak daripada itu hubungan Israel-China semakin erat bemula era Shimon Peres menjadi Perdana Menteri Israel pada tahun 1995. Dasar hubungan ini diteruskan sehingga sekarang, dan pada 8 Mei 2013 - Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mengadakan lawatan rasmi tiga hari ke China. Dalam siri lawatannya ke Shanghai dan Beijing itu, beliau sempat menyatakan bahawa, Israel memandang China sebagai "kekuatan ekonomi dunia" manakala Israel pula dianggap sebagai pusat pengembangan teknologi dan inovasi.

Sikap Anak Jantan: “Saya tak berunding” - Ramli

 

Ramli: Saya tak akan biar penceroboh Lahad Datu

Bekas ketua polis Sabah Datuk Ramli Yusuff berkata beliau akan terus menggunakan kekerasan ke atas penceroboh dalam kejadian di Lahad Datu pada tahun lepas, sekiranya masih berada di jawatan tersebut.

Dua misteri dalam satu - MH370 dan Scorpene

 


SEKILAS PANDANG: Barisan Nasional (BN) yang diterajui Umno nampaknya tidak pernah belajar. Selagi ada peluang untuk berbelanja besar ke atas projek bernilai berbilion ringgit, tiada apa lagi yang penting.

Mahkamah Putuskan Wan Muhammad Azri Bukan Papagomo ????????????????


 


Photo: Wednesday, 16 April 2014.

Mahkamah Putuskan Wan Muhammad Azri Bukan Papagomo ????????????????

KOTA BHARU 16 April - Mahkamah Tinggi Kota Bharu memutuskan Wan Muhammad Azri Wan Deris hari ini bukan pengendali laman blog Papa Gomo sepertimana yang didakwa sebelum ini.

Keputusan tersebut berikutan Peguam kepada Datuk Shukri Mohamed, Hisham Fauzi, gagal membuktikan Wan Azri sebagai Papa Gomo dalam tuntutan saman RM10 juta terhadap defendan.

Ketika membacakan keputusan, mahkamah mendapati tiada sebarang dokumen yang boleh membuktikan Wan Azri sebagai Papa Gomo malah keterangan saksi plaintif bukan satu bukti sahih yang boleh disahkan oleh mana-mana dokumen rasmi.

Mahkamah kemudiannya memutuskan Shukri membayar kos mahkamah sebanyak RM10 ribu kepada defendan.

Sebelum ini Shukri memfailkan saman terhadap Wan Azri yang dikatakan sebagai Papa Gomo berikutan terbitan artikel dalam blog bertajuk 'Ratusan Ribu Wang Lesap Disamun Penasihat Sultan Kelantan' beralamat di www.papagomo.com pada 4 Mei 2011.

Tuntutan Shukri juga meliputi arahan Wan Azri mengemukakan permohonan maaf secara terbuka termasuk mengiklankannya di akhbar berbahasa Melayu tempatan.

 
Posted by Jeebond BLM.

Mahkamah Tinggi Kota Bharu memutuskan Wan Muhammad Azri Wan Deris hari ini bukan pengendali laman blog Papa Gomo sepertimana yang didakwa sebelum ini.

Keputusan tersebut berikutan Peguam kepada Datuk Shukri Mohamed, Hisham Fauzi, gagal membuktikan Wan Azri sebagai Papa Gomo dalam tuntutan saman RM10 juta terhadap defendan.

Malaysia Akan Di Isytihar Darurat Jika..

 


Malaysia boleh menguatkuasakanundang-undang darurat jika bekalan air terawat masih di tahap bahaya menjelang musim kering pada pertengahan Mei.
Pengerusi Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia S. Piarapakaran berkata Malaysia berkemungkinan akan dilanda musim panas untuk kali kedua namun paras empangan sehingga kini masih tidak mencapai tahap minimum 55 peratus.

Katanya, tahap kapasiti simpanan air mentah di negeri Selangor perlu melebihi kadar 55 peratus bagi mengelakkan Lembah Klang sekali lagi menghadapi krisis bekalan air.

Sah!! Bangkai Pesawat MH370 Telah Ditemui?Seorang pemburu bangkai yakin pasukan mencari sudah menemui kawasan di mana pesawat Malaysia Airlines MH370 terhempas dan kotak hitam dipercayai akan dikesan tidak lama lagi, lapor Sydney Morning Herald (SMH).
Pengarah Blue Water Recoveries, Davied Mearns, dalam program 7.30 ABC semalam, berkata beliau yakin berdasarkan kepada kekuatan mereka, empat ping yang dikesan kapal tentera laut Australia, Ocean Shiled minggu lalu adalah dari kotak hitam.
“Saya fikir, pada asasnya mereka sudah menemui kawasan bangkai,” SMH memetiknya sebagai berkata dalam program berkenaan.

Beri kuasa pemerintahan tempatan kepada Wilayah Persekutuan Labuan !! Tulisan Oleh: Mohammad Syahmi Zurhan.

 

Photo: Beri kuasa pemerintahan tempatan kepada Wilayah Persekutuan Labuan !!  

Tulisan Oleh: Mohammad Syahmi Zurhan.

April 16, 2014.

Negara kita ialah negara persekutuan. Generasi awal negara kita berjuang membantah Malayan Union bagi menjamin negara kita kekal sebagai sebuah persekutuan. Dengan adanya persekutuan,wujudlah konsep wilayah persekutuan di Malaysia.

Konsep wilayah persekutuan pertama sekali diwujudkan oleh Amerika Syarikat ketika AS mewujudkan ibu negara mereka iaitu Washington, District of Columbia. 

Ia satu konsep yang baik bagi sebuah negara persekutuan kerana membolehkan kerajaan persekutuan mempunyai pusat mereka tersendiri kerana dalam persekutuan, setiap negeri mempunyai kedaulatan mereka tersendiri.

Namun begitu, kelemahan wilayah persekutuan ialah mereka tidak mempunyai kuasa untuk menggubal undang-undang sendiri. Kelemahan itu diatasi dengan konsep home rule (pemerintahan tempatan). 

Ada wilayah persekutuan diberi home rule seakan-seakan sebuah negeri seperti dilaksanakan di Kanada dan Australia, ada yang diberi kuasa kerajaan tempatan seperti di AS. Semua pemegang kuasa eksekutif di negara-negara tadi dipilih oleh rakyat tempatan.

Wilayah-wilayah Persekutuan di Malaysia

Malaysia mempunyai 3 wilayah persekutuan, Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya. Melihat kepada keperluan sebuah pentadbiran yang lebih efisyen, kerajaan persekutuan perlu mengorak langkah melaksanakan home rule di semua wilayah persekutuan. Sebagai percubaan,mungkin boleh dimulakan di Labuan.

Labuan merupakan wilayah persekutuan yang terletak jauh di timur Malaysia. Sebagai wilayah yang jauh dari pusat kuasa kerajaan persekutan, Labuan wajarlah diberi lebih autonomi dalam menguruskan hal ehwal wilayah. 

Malah Labuan mempunyai sejarah unik sebagai Tanah Jajahan Mahkota British yang ditadbir oleh Rajah Putih Sarawak sebagai gabenornya sebelum diserahkan kepada Sabah. Dengan saiz dan populasi yang kecil membolehkan ia sebagai calon yang sesuai untuk menjadi perintis pemerintahan tempatan di wilayah persekutuan.

Bagaimana melaksanakan home rule di wilayah persekutuan?

Sebenarnya sudah wujud peruntukan yang boleh digunakan untuk mewujudkan pemerintahan tempatan di kawasan-kawasan terbabit. Kerajaan persekutuan boleh memberi kuasa bertaraf kerajaan tempatan sebagai permulaan kepada pemerintahan tempatan di Labuan.

Sebelum Akta Kerajaan Tempatan (1976) digubal, kerajaan tempatan dipilih oleh rakyat melaui pilihanraya tempatan. Namun perlaksanaan akta terbabit menghapuskan pilihan raya tempatan seterusnya memberi kuasa kepada kerajaan negeri melantik kerajaan tempatan. 

Akta kerajaan tempatan 1976 memberi kuasa kepada kerajaan untuk memberikan pengecualian kepada kawasan-kawasan tertentu bagi membolehkan pilihan raya tempatan diwujudkan seterusnya membawa kepada penubuhan kerajaan tempatan dipilih oleh rakyat.

Menstruktur kembali Perbadanan Labuan

Labuan perlu menstruktur kembali Perbadanan Labuan dengan mengasingkan kuasa penggubalan undang-undang Labuan kepada sebuah badan perundangan yang dipilih oleh rakyat. Mungkin boleh diwujudkan Dewan Tempatan Labuan dengan 11 Ahli sebagai badan perundangan Labuan.

Manakala di peringkat eksekutif, perlu diwujudkan jawatan ketua eksekutif Labuan yang dipilih sama ada melalui undi terus atauapun dalam kalangan 11 orang ahli Dewan Tempatan yang akan mengambilalih sebahagian besar kuasa pengerusi Perbadanan dan CEO Perbadanan Labuan sekarang. 

Pengerusi Perbadanan boleh dikekalkan sebagai wakil lantikan kerajaan persekutuan di Labuan tanpa kuasa eksekutif manakala jawatan CEO Perbadanan distruktur semula sebagai setiausaha wilayah.

Kesimpulan

Dengan pemerintahan tempatan, pentadbiran wilayah (dalam kes ini Labuan) akan lebih efisyen dan mesra rakyat kerana pemegang jawatan terpilih lebih bertanggungjawab kepada rakyat yang memilih.Jika program perintis ini berjaya, maka bolehlah kerajaan persekutuan memulakan langkah seterusnya untuk memperkenalkan pemerintahan tempatan kepada wilayah-wilayah persekutuan yang lain. – 16 April, 2014.

* Penulis ialah pemerhati politik dan pendukung semangat federalism di Malaysia.

The Malaysian Insider.
 
Negara kita ialah negara persekutuan. Generasi awal negara kita berjuang membantah Malayan Union bagi menjamin negara kita kekal sebagai sebuah persekutuan. Dengan adanya persekutuan,wujudlah konsep wilayah persekutuan di Malaysia.

TAHNIAH KERAJAAN KETUANAN UMNO MENIPU!!! ANDA YANG BANGANG, KAMI YANG SENGSARA!!!

 

Photo: TAHNIAH KERAJAAN KETUANAN UMNO MENIPU!!! ANDA YANG BANGANG, KAMI YANG SENGSARA!!!

[Dedah] Satu Lagi Projek Kerajaan Umno BN Gagal, RM365 Juta Wang Rakyat Hangus

Projek kawal lalulintas gagal, RM365 juta wang rakyat hangus!!!

Satu lagi projek kerajaan Barisan Nasional menelan ratusan juta ringgit wang rakyat menemui kegagalan.Bukan sahaja gagal, Sistem Maklumat Pengangkutan Bersepadu (ITIS) turut menuntut tambahan dana supaya diselamatkan.

Projek ITIS bernilai RM365 juta yang dilancarkan kerajaan pada 2002 bagi menyelesaikan masalah kesesakan lalulintas di Kuala Lumpur telah dilaporkan gagal sama sekali dan memerlukan tender tambahan sebanyak RM200 juta tahun untuk menyelamatkannya.

DAP menggesa tindakan tegas dikenakan terhadap individu yang terlibat dalam skandal yang kini berjumlah RM565 juta itu kerana bukan sahaja gagal berfungsi, malah membazirkan wang rakyat.Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata, kegagalan kerajaan untuk mengambil tindakan akan hanya menunjukkan integriti dan keadilan terus menjadi mangsa kroni serta kekuasaan.

“Kerajaan harus bertanggungjawab dan telus dengan bertegas mengambil tindakan terhadap siapa saja yang terlibat,” katanya dalam kenyataan semalam.Menurut Guan Eng, tender projek baru bernilai RM200 juta itu kini telah diberikan kepada GTC Global Sdn Bhd dan kemudiannya diambil-alih Telekom Malaysia Bhd.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu menimbulkan kehairanan beliau mengapa ITIS gagal, sedangkan sistem yang serupa dilaksanakan dengan jayanya di Singapura dan Hong Kong.“Ini menimbulkan persoalan kenapa negara lain boleh berjaya manakala negara kita gagal meski berbelanja ratusan juta ringgit.Menurut beliau, kerajaan negeri Pulau Pinang juga mempunyai hasrat untuk menerapkan sistem kawalan lalu-lintas, namun kegagalan ITIS mendorong kerajaan negeri untuk menangguhkan sebarang langkah ke arah itu.

Pada tahun 2012, Pakatan Rakyat (PR) telah memohon agar Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengkaji semula keberkesanan pelaksanaan ITIS.Permohonan itu dibuat berdasarkan pendedahan Laporan Ketua Audit Negara 2011 yang menyatakan ITIS telah gagal mencapai spesifikasi sepatutnya dan membazirkan wang cukai rakyat.

ITIS merupakan sistem maklumat pengangkutan bersepadu yang dibina khas untuk DBKL mengawasi aliran lalulintas serta menganalisa data keadaan lalulintas di Lembah Kelang supaya dapat disampaikan kepada pengguna jalanraya.- [Roketkini]

TAMBAH DAN TAMBAH... ITU LAH CARA NAK SAPU CEKIK DAN TELAN! PADAN MELAYU KENA TIPU ! kah..kah..kah HIDUP MELAYU HIDUP UMNO! 

-AP-

[Dedah] Satu Lagi Projek Kerajaan Umno BN Gagal, RM365 Juta Wang Rakyat Hangus.
 

Bagaimana nasib DS Anwar tidak lama lagi ???

 

Photo: bagaimana nasib dsai tidak lama lagi ???
peguam negara mahukan hukuman lebih berat (menurut karpal singh dr berita malaysian insider)...
kalau betul "hero" sangat sila  turun ke jalanraya menuntut pembebasan dsai...
apa ertinya sianu menang dan sianu kalah kalau dsai kedalam ???Peguam Negara mahukan hukuman lebih berat (menurut karpal singh dr berita malaysian insider)...

Kalau betul "hero" sangat sila turun ke jalanraya menuntut pembebasan DS Anwar.

Apa ertinya sianu menang dan sianu kalah kalau DS Anwar kedalam ???
 

Komen: 

Zar Ali III Mereka ( UMNO ) boleh saja merancang apa saja, TAPI INGAT !! Allah SWT jugak punya perancanganNya sendiri - Perancangan Allah SWT adalah yang terbaik.