اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Wednesday, March 12, 2014

MH370: Status Sebenar Keupayaan Scorpene Menjadi Persoalan -


Kenyataan Media
12 Mac 2014

MH370: Status Sebenar Keupayaan Scorpene Menjadi Persoalan

Misi pencarian dan penyelamat bagi penerbangan MH370 masih lagi menemui jalan buntu walaupun telah memasuki hari yang kelima. Namun sehingga hari ini hasrat rakyat untuk melihat armada laut terbaik negara iaitu sepasang kapal selam scorpene beraksi dalam misi ini masih tidak kesampaian.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) turut bersimpati dengan kejadian yang berlaku. Namun SAMM tetap bertegas bahawa mencari sesuatu yang 'tidak kena' itu bukan bermaksud tidak menghormati sensitiviti.

Ketika negara lain berlumba-lumba mengerah kepakaran dalam misi mencari dan menyelamat, termasuklah menghantar kapal kelas perang, kerajaan Malaysia melalui kementerian bertanggungjawab mengelak dari menggunakan kapal selam Scorpene.

Berikut adalah jawapan dari Dato' Seri Hishamuddin dalam sebuah twit yang berbunyi;

"Our (Msian) Submarines are not designed for this operation. Its not the role for a submarines for Search & Resque #MH370"

Jawapan menteri ini telah menimbulkan lebih banyak polemik malah mencetus kemarahan orang ramai. Umumnya, tidak perlu belajar hingga ke Oxford untuk mengetahui sistem kelengkapan sonar yang terdapat dalam mana-mana kapal selam mampu mengesan dan menjejak objek di permukaan dan dasar laut.

Malah, satu laporan berita AFP bertarikh 3 September 2009 dengan jelas menyebut antara kemampuan kapal selam Scorpene yang dibeli oleh Kerajaan Malaysia sedia untuk beroperasi dalam misi 'Search & Rescue'. 

Antara keratannya berbunyi;

"Naval officials said the submarine would be based in Sabah state, on Borneo island, where it will undergo fine-tuning before it is deployed in SEARCH and RESCUE"

Justeru, apakah Hishamuddin Hussin sebagai seorang menteri telah menipu rakyat Malaysia? Atau apakah kapal selam bernilai RM 7 bilion itu mempunyai masalah untuk beroperasi?

SAMM bukan sahaja menggesa persoalan ini dijawab segera oleh menteri, malah turut menuntut supaya dua kapal selam negara yang meragut wang rakyat hampir RM1bilion setahun untuk penyelenggaraan itu memulakan misi pencarian khususnya di dasar laut. 

Segalanya masih belum terlambat kerana jika diimbas kembali, penerbangan Air France yang terhempas di lautan atlantik pada tahun 2009 hanya ditemui 5 hari selepas dilaporkan hilang. Maka Malaysia harus segera menghantar Scorpene, atau benarlah seperti yang dikhabarkan - Malaysia telah membeli kapal selam yang tidak boleh menyelam.

Sekian, SAMM mendoakan agar MH370 ditemui dalam keadaan selamat, inshaAllah.

EDY NOOR REDUAN
Aktivis Blogger
Pengarah Propaganda SAMM
- See more at: http://edyesdotcom.blogspot.com/#sthash.EPKD4Fvx.dpuf

MH370 : Ni berita atau spekulasi nih?Berita tentang MH370 yang hilang ini bukan sahaja memeranjatkan malah amat mengkagumkan seluruh dunia khususnya rakyat Malaysia amnya..

Memeranjatkan ialah setelah empat hari gerakkan mencari dan menyelamat dan hampir habis keseluruhan asset TLDM digerakkan bagi menjalankan operasi dan berpuluh-puluh kapal dan kapalterbang dari negara asing turut membantu....

Sumber tentera mengesahkan kepada Reuters Boeing 777-200ER dengan 239 penumpang bertukar laluan dan menuju ke sebelah lain semenanjung Malaysia.

“Ia mengubah laluan selepas Kota Baru dan mengambil altitud lebih rendah. Ia terbang ke Selat Melaka,” kata pegawai tentera, yang diberi taklimat mengenai siasatan itu, kepada Reuters.

Yang mengkagumkan pula ialah anggaran mata kasar seorang Nelayan iaitu kapal terbang terbang terbang rendah 1,000 meter dari aras laut di Kota Baru, Kelantan adalah sama dengan bacaan pada radar TUDM..

Ini laporannya...

Dalam perkembangan yang memeranjatkan, tentera Malaysia mendedahkan mereka mengesan pesawat MH370 milik Malaysian Airlines yang hilang menerusi radar ketika pesawat yang masih hilang itu merentasi Selat Melaka, jauh dari di mana ia melakukan komunikasi terakhir dengan menara kawalan trafik awam di teluk Thailand.

Sumber tentera mengesahkan kepada Reuters Boeing 777-200ER dengan 239 penumpang bertukar laluan dan menuju ke sebelah lain semenanjung Malaysia.

“Ia mengubah laluan selepas Kota Baru dan mengambil altitud lebih rendah. Ia terbang ke Selat Melaka,” kata pegawai tentera, yang diberi taklimat mengenai siasatan itu, kepada Reuters.

Selat Melaka, salah satu laluan perkapalan yang paling sibuk di dunia, berada di pantai barat Malaysia.

Syarikat penerbangan itu berkata, pada Sabtu lalu, pesawat yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal terputus hubungan selepas Kota Baru, bandar di pantai timur Malaysia.

Akhbar Berita Harian yang pertama melaporkan perkembangan itu, memetik Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Rodzali Daud, sebagai berkata mereka menjejak isyarat itu ke Pulau Perak, pantai barat negara.

“Kali terakhir pesawat itu boleh dikesan oleh menara kawalan ialah berhampiran Pulau Perak, iaitu di Selat Melaka pada 2.40 pagi.

“Selepas itu, isyarat daripada pesawat itu hilang,” katanya.

Secara kebetulan, kenyataan pertama Malaysian Airlines mengenai kehilangan pesawat itu pada Sabtu menyatakan menara kawalan terputus hubungan dengan pesawat berkenaan pada 2.40 pagi tetapi ia kemudian dibetulkan kepada 1.30 pagi.

Ia juga dilaporkan bahawa unit kawalan dan pengawasan udara Singapura turut mendapati ada isyarat MH370 “berpatah balik sebelum ia dilaporkan berada pada ketinggian 1,000 daripada altitud asal di 10,000 meter”.

Ramai yang melaporkan pesawat itu, Boeing 777-200ER hilang kira-kira jam 1.30 pagi ketika terbang di atas Laut China Selatan di antara pantai timur Malaysia dan selatan pantai Vietnam.

Pesawat itu dilaporkan hilang daripada radar dan lokasi terakhir yang diketahui ialah 065515 Utara (longitude) dan 1033443 Timur (latitude).

Keadaan itu disokong dengan laporan polis yang dibuat beberapa penduduk di pantai timur yang mendakwa mereka terlihat cahaya besar dan kapal terbang terbang terbang rendah 1,000 meter dari aras laut di Kota Baru, Kelantan.

Bagaimanapun, pihak berkuasa mencari dan menyelamat (SAR) gagal menemui petanda pesawat itu berada di dalam air di Laut China Selatan.

Indikasi yang menunjukkan MH370 mungkin berpatah balik mendorong operasi SAR diperluas ke Selat Melaka dan Laut Andaman.

Operasi mencari pesawat hilang itu membabitkan pasukan tentera dan pihak berkuasa dari Australia, China, Thailand, Indonesia, Singapura, Vietnam, Filipina dan Amerika Syarikat selain Malaysia.

Hari ini adalah hari keempat operasi SAR dijalankan ~

 The Malaysian Insider
 http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2014/03/mh370-ni-berita-atau-spekulasi-nih.html#more

PR boikot parlimen esok, Anwar perjelas sebab pada YDP Agong


KUALA LUMPUR 10 MAC : Keputusan Pakatan Rakyat memboikot sidang Parlimen esok akan tetap diteruskan, kata Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya ia sebagai tanda protes terhadap kerajaan yang menyalahguna kuasa bagi mempengaruhi badan kehakiman.


“Kita protes kerana mereka (BN) menyalahguna kuasa terhadap sistem dan badankehakiman.


“Tapi kita perlu hadir (hari ini) sebagai tanda hormat kepada Yang Dipertuan Agong,” kata Anwar ketika ditemui pemberita di lobi parlimen hari ini.


Anwar yang dilihat berpakaian suit hitam berkata, beliau serta pimpinan Pakatan Rakyat hadir ke Parlimen hari ini bagi menghormati Yang Dipertuan Agong, namun tetap tidak akan menhadiri majlis jamuan bersama Menteri Kabinet, Speker dan Ketua Hakim, petang ini.


“Esok kita tidak hadir semuanya, bantah kezaliman BN, rasuah meningkat yang tidak disentuh.” kata Anwar selepas menghadiri pembukaan sesi pertama persidangan Dewan Rakyat oleh Yang Dipertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah.


Anwar dalam pada itu berkata telah menyerahkan surat kepada Yang Dipertuan Agong bagi menberikan penjelasan memulaukan sidang Parlimen esok.


“Saya dah utus surat kepada Agong, perjelaskan pendirian mengapa kita hadir kerana kasih dan taat setia kepada Tuanku YPD Agong,


“Tapi tidak akan hadir jamuan dan perbarisan kerana kita tak akan bersekongkol dengan puak zalim dan rasuah,” tegas Anwar...

http://atsixty-zakriali.blogspot.com/2014/03/pr-boikot-parlimen-esok-anwar-perjelas.html?m=1

PEJUANG "KETUANAN MELAYU"

HEBOH KATA PARA PEJUANG "KETUANAN MELAYU" PERSEMBAHKAN PENCAK KUNTAU UNTUK IRINGI CALON MCA PRK KAJANG.
Heboh pagi tadi betapa para pejuang Ketuanan Melayu yang sanggup mati berlumuran darah berkecai badan hancur tulang untuk mempertahankan Ketuanan Melayu ketika mengiringi calon MCA PRK Kajang telah terlebih dahulu mempersembahkan pencak kuntau.


Apa matlamat, tujuan, niat dan hasrat melakukan sedemikian tidaklah diketahui tetapi yang pasti mengundang gelak tawa hadirin yang melihatnya seolah-olah nak pergi bergaduh bukannya bertanding Pilihan Raya Kecil.

Nak kata pihak parti lawan gerun dan kecut tidak pula ... nak kata ini adalah tradisi UMNO setiap kali mengiringi calonnya, tetapi ini adalah julung kali berlaku .. nak katakan calon yang di iring dan disokong Bani Melayu tidak juga.

http://omakkau.blogspot.com