اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Friday, March 28, 2014

PRK Dun N.51 Balingan : BN akan Kota Janji Kepada Rakyat Lihat Jasa Ketua Menteri Dahulu

 


Gambar kat bawah ni adalah gambar-gambar sebelum dah sesudah Bekas Ketua Menteri Serawak Tan Sri Taib Mahmud menjadi Wakil Rakyat di kawasan Dewan Undangan Negeri ((DUN) N.51 Balingan, apa yang jelas memang beliau telah BERJASA kepada Rakyat Serawak Bumi Keyalang KHAS nya kepada Penduduk-Penduduk di Kawasan DUN N.51 Balingan... SAKSIKAN.

KES BEKAS SULTANAH JOHOR DIBICARAKAN SECARA TERTUTUP

 Kes bekas sultanah di mahkamah tertutup
Mahkamah Rayuan Syariah Johor hari ini mengarahkan prosiding rayuan perceraian bekas Sultanah Johor Tuanku Zanariah Tuanku Ahmad dijalankan di mahkamah tertutup.

GEMPAR! PENYIASAT YOUTUBE DAKWA MH370 MENDARAT DI DIEGO GARCIA?

 YouTube Investigator: ‘Flight 370 landed at Diego Garcia military base, plane and passengers then put in a Faraday style hangar’

March 24, 2014 2:30 AM EDTMost recently Montagraph produced a video detailing the possibility that the missing Malaysian Airlines flight 370 was landed at Diego Garcia, a top-secret military base controlled by the U.S.
By Shepard Ambellas

NAMA-NAMA NERAKA DAN SYURGA


NERAKA

1. NERAKA HAWIYAH: diperuntukkan atas orang-orang yang ringan timbangan amalnya, yaitu mereka yang selama hidup di dunia mengerjakan kebaikan bercampur keburukan. Orang muslim laki-laki maupun perempuan yang perbuatan sehari- harinya tidak sesuai dengan ajaran Islam, maka Hawiyah sebagai tempat tinggalnya. Mereka ini yaitu orang yang tidak mau menerima syariat Islam, tidak mau memakai jilbab (bagi wanita), memakai sutra dan emas (bagi lak- laki), mencari rejeki dengan cara tidak halal, memakan riba dan lain sebagainya. Dalam Al-Qur’an terdapat pada surah (Al-Qori’ah ayat 8-11)

2. NERAKA JAHIM adalah neraka sebagai tempat penyiksaan atas orang-orang musyrik atau orang-orang yang menyekutukan ALLAH, maka sesembahan mereka akan datang untuk menyiksa mereka. Orang yang di dunia menyembah sapi (bangsa Hindu) maka sapi yang akan menyiksa orang itu. Orang yang menyembah patung berbentuk hewan, maka patung itu yang akan menyiksanya. Dan demikian selanjutnya. Syirik disebut sebagai dosa yang paling besar menurut ALLAH, karena syrik berarti mensekutukan ALLAH atau menganggap ada mahluk yang lebih hebat dan berkuasa sehebat ALLAH. Syirik dapat pula berarti menganggap ada Tuhan lain selain ALLAH. Dalam Al-Qur’an terdapat pada surah (As-Syu’araa, ayat 91), (Asy-Syu’ara’) dan (Surah As-Saffat)

3. NERAKA SAQAR adalah tempat untuk orang-orang munafik, yaitu orang-orang yang mendustakan (tidak mentaati) perintah ALLAH dan Rasulullah. Mereka mengetahui bahwa ALLAH sudah menentukan hukum Islam melalui lisan Nabi Muhammad Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam, tetapi mereka meremehkan syariat (hukum) Islam. Maka dibakar dalam api adalah hukuman untuk mereka. Nama neraka ini tercantum dalam Al-Quran Surah (Al-Muddatsir ayat 26-27,42)
4. NERAKA LAZZA: neraka yang bergejolak apinya dan mengelupaskan kulit kepalanya. (QS:70. Al Ma´aarij] 15-18)

5. NERAKA HUTHAMAH: itu disediakan untuk orang yang suka mengumpulkan harta, serakah dan menghina orang-orang miskin. Mereka berpaling dari agama, tidak mau bersedekah dan tidak mau pula membayar zakat. Mereka juga memasang wajah masam apabila ada orang miskin yang meminta bantuan. Maka ALLAH membalas dengan menyiksa mereka dengan cara menguliti dan mengelupaskan kulit muka mereka. Serta membakar mereka semau yang ALLAH mau. NERAKA HUTHAMAH disediakan untuk gemar mengumpulkan harta berupa emas, perak atau platina, mereka serakah tidak mengeluarkan zakat hartanya dan mencela menghina orang-orang miskin. Maka di Huthamah harta mereka dibawa dan dibakar untuk diminumkan sebagai siksa kepada manusia pengumpat pengumpul harta. Dalam Al-Qur’an terdapat pada surah (Al-Humazah)

6. NERAKA SAIR diisi oleh orang-orang kafir. Dan orang yang memakan harta anak yatim. Kafir berasal dari kata kufur yang berarti ingkar atau menolak. Sehingga kafir dapat diartikan menolak adanya ALLAH atau dengan membantah perintah ALLAH dan Rasul-NYA. Jadi manusia kafir itu terdiri dari: Orang yang tidak beragama Islam atau orang yang tidak mau membaca syahadat. Orang Islam yang tidak mau shalat. Orang Islam yang tidak mau puasa. Orang Islam yang tidak mau berzakat. Didalam Al-Qur’an terdapat pada (An-Nisa’ ayat 10), (Al-Mulk ayat 5,10,11)

7. NERAKA WAIL disediakan untuk para pengusaha dan pedagang yang culas, mengurangi timbangan, mencalo barang dagangan untuk mendapatkan keuntungan yang berlipat. Maka dagangan mereka dibakar dan dimasukkan ke dalam perut mereka sebagai azab atas dosa-dosa mereka. Surah (Al-Tatfif) dan (Surah At-Tur). Nama neraka ini tercantum dalam Al-Quran Surah (Al-Muthaffifin, ayat 1-3)

8. NERAKA JAHANAM: Neraka tempat penyiksaan itu kemudian banyak disebut orang dengan nama jahanam. Neraka yang paling dalam dan berat siksaannya. Al-Qur’an surah (Al Hijr, 43-44). “Bahwasanya orang-orang kafir dan orang aniaya itu tidak akan diampuni Allah, dan tidak pula ditunjuki jalan, melainkan jalan ke Neraka Jahannam. Mereka kekal dalam neraka itu selama-lamanya. Yang demikian itu mudah sekali bagi Allah”(An-Nisa: 169)

SURGA
1. SURGA FIRDAUS: surga yang diperuntukan bagi orang yang khusyuk sholatnya, menjauhkan diri dari perbuataan sia-sia, aktif menunaikan zakat, menjaga kemaluannya, memelihara amanah, menepati janji, dan memelihara sholatnya. dalam Al-Qur’an terdapat pada surah (Al Kahfi, ayat 107) dan surah(Al Mu’minuun, ayat 9-11).

2. SURGA ‘ADN: surga yang diperuntukkan bagi orang yang bertakwa kepada Allah (An Nahl:30-31), benar-benar beriman dan beramal shaleh (Thaha:75-76), banyak berbuat baik (Fathir: 32-33), sabar, menginfaqkan hartanya dan membalas kejahatan dengan kebaikan (Ar-Ra’ad:22-23)

3. SURGA NAIM: surga yang diperuntukkan bagi orang-orang yang benar-benar bertakwa kepada Allah dan beramal shaleh. dalam Al-Qur’an terdapat pada surah (Luqman, ayat 8) dan (Al Hajj, ayat 56)

4. SURGA MA’WA: surga yang diperuntukan bagi orang-orang yang bertakwa kepada Allah (An Najm: 15), beramal shaleh (As Sajdah: 19), serta takut kepada kebesaran Allah dan menahan hawa nafsu (An Naziat : 40-41)

5. SURGA DARUSSALAM: surga yang diperuntukkan bagi orang yang kuat imannya dan Islamnya, memperhatikan ayat-ayat Allah serta beramal shaleh. Sebagaimana firman Allah subhanahu wata’ala,“Bagi mereka (disediakan) Darussalam (surga) pada sisi Rabbnya dan Dialah Pelindung mereka disebabkan amal-amal sholeh yang selalu mereka kerjakan.” (QS. 6:127)

6. SURGA DARUL MUQAMAH: surga yang diperuntukkan bagi orang yang bersyukur kepada Allah. Kata Darul Muaqaamah berarti suatu tempat tinggal dimana di dalamnya orang-orang tidak pernah merasa lelah dan tidak merasa lesu. Tempat ini diperuntukkan kepada orang-orang yang bersyukur sebagaimana yg disebutkan di dalam surat (Faathir ayat 35).

7. SURGA AL-MAQAMUL AMIN: surga yang diperuntukkan bagi orang-orang yang bertakwa. Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa berada dalam tempat yang aman (Ad Dukhan, ayat 51)

8. SURGA KHULDI: surga yang diperuntukkan bagi orang yang taat menjalankan perintah Allah dan menjauhi larangannya (orang-orang yang bertakwa). Katakanlah: “Apa (azab) yang demikian itukah yang baik, atau surga yang kekal yang Telah dijanjikan kepada orang-orang yang bertaqwa?” dia menjadi balasan dan tempat kembali bagi mereka?” (Al Furqaan, ayat 15)
Sumber: http://juztben.blogspot.com/2013/01/macam-macam-surga-neraka-beserta.html


MH370: Nasib Baik Ada Anwar, Kalau Tidak Nak Campak Taik Kat Sape?

 

Mukhriz dah mula nak mengikut perangai bapak dia juga
Belit dan suka salahkan orang lain walau pun terangan orang nampak angkara siapa

Yang US tu aku tak hairanlah, dah perangai yahudi nak lindungi kebusukan sendiri
Kan dah galak desas-desus kehilangan MH370 adaklah angkara US dan Israel?

MH370 dan kemarahan China? Seperti biasa, semuanya salah Anwar!
06:30PM Mac 28 2014

SANGKA BAIK, SANGKA BURUK, SALAH SANGKA: SEMUA KERANA KITA ADA MENTER CAP AYAM, TERIMA KASIH

 


TERIMA KASIH!
Selama ini Yong bersangka baik bahawa menteri-menteri di Malaysia ini semuanya berkualiti. Ini kerana Yong baca Utusan Malaysia, Berita Harian TV3 dan RTM yang mewar-warkan bahawa wakil rakyat BN semua mempunyai kenyakan akademik yang baik!
CALON PILIHAN NAJIB YANG BENAR-BENAR BERKUALITI

PANAS! MALAYSIA ADA SATELIT DI ANGKASA TETAPI SUDAH ROSAK....SAKSIKANLAH SENDIRI BUKTINYA

 
Satelit RazakSAT | Lancar 2009. Tamat operasi 2010 kerana masalah teknikal. Kini terapung di orbit tanpa fungsi

Apabila lori LYNAS xcident, maka pie laa panggil menteri dan mb mai tolong

 


MH370 - Waris Masih Terima Missed Call Penumpang MH370

 
Pihak keluarga Firman Candra Siregar, penumpang pesawat MH370, hingga saat ini masih belum bisa menerima pernyataan dari Pemerintah Malaysia bahwa pesawat jatuh di Samudera Hindia. Pasalnya, keluarga masih mendapat panggilan melalui saluran Skype dari iPad milik Firman.

MH370: Kesahihan terhempas semakin diragui dengan tersiarnya masej Philip Wood Penumpang MH370minta tolong dari Diego Garcia??Tempayan Retak

Saya terbaca satu artikel berkenaan dengan masej oleh Philip Wood seorang warga US yang dalam perjalanan ke Beijing menggunakan MH370. Saya tak pasti kesahihan maklumat dan artikel ini, tetapi rasa dalam keadaan kita misteri dengan kehilangan MH370 dengan pelbagai teori ada baiknya artikel ini dikongsikan bersama.

Apakah Yang Tersirat Disebalik Pendedahan Tun Musa Hitam?
Selepas hampir 30 tahun, Musa Hitam dedah Dr Mahathir berada di KL ketika peristiwa Memali

Selepas hampir 30 tahun peristiwa Memali berlaku, bekas timbalan perdana menteri Tun Musa Hitam mendedahkan bahawa perdana menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad berada di Kuala Lumpur, bukannya China sebagaimana yang diberitakan sebelum ini.

Isu Memali: Musa perbetul fakta yang dikelirukan

 
Musa sebagai veteran politik diraikan.

Bekas Timbalan Perdana Menteri Musa Hitam malam tadi membetulkan fakta mengenai perisitiwa Memali yang berlaku 28 tahun lalu sekaligus memberi maklumat baru yang sungguh mengejutkan mengenai pengkaitan dirinya dengan kejadian tersebut. Ada orang beranggapan kecelakaan nasibnya dalam politik adalah disebabkan hukum karma ke atas pembabitan beliau dalam tragedi berdarah yang meragut 14 nyawa dan puluhan lain yang cedera itu.

PANAS!!! BERITA YANG TIDAK AKAN DISIARKAN OLEH UTUSAN SETAN DAN BULETIN TV3 SUKU!

 


Photo: PANAS!!! BERITA YANG TIDAK AKAN DISIARKAN OLEH UTUSAN SETAN DAN BULETIN TV3 SUKU! 

Musa Hitam Bongkar Penipuan Dr M Dalam Pembunuhan Memali 1985

Tan Sri Musa Hitam yang dahulunya dipersalahkan dengan peristiwa Memali itu mendedahkan bahawa Tun Dr Mahathir yang terlepas kerana mengatakan beliau di China sebenarnya berada di Kuala Lumpur semasa kejadian tersebut.

28 Mac, 2014:  Selepas hampir 30 tahun peristiwa Memali berlaku, bekas timbalan perdana menteri Tun Musa Hitam mendedahkan bahawa perdana menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad berada di Kuala Lumpur, bukannya China sebagaimana yang diberitakan sebelum ini.

Pendedahan ini dibuat sendiri oleh Musa yang juga menteri keselamatan dalam negeri ketika peristiwa itu berlaku pada 19 November 1985 yang mengorbankan 14 orang dan berpuluh yang lain cedera.Musa mendedahkan perkara ini dalam Diskusi Politik Malaysia: Dulu dan Sekarang anjuran Kerajaan Negeri Kelantan yang diadakan di Kota Bharu malam kelmarin.  

Turut serta bersama beliau sebagai panel adalah naib presiden PAS Datuk Husam Musa dan moderatornya adalah Profesor Madya Datuk Dr Mohmamad Agus Yusof. Musa ketika menjawab soalan Agus berkata, Dr Mahathir berada di Kuala Lumpur ketika kejadian itu bahkan,"Dua tiga hari selepas kejadian itu pun dia berada di Kuala Lumpur.

"Ia disambut oleh Agus dengan berkata "Oh my God," dengan nada terkejut ekoran pendedahan Musa itu kerana media melaporkan Dr Mahathir berada di China ketika kejadian itu berlaku."Ok, my God, our God," kata Musa menyambut kenyataan Agus sambil ketawa dengan pendedahan itu.Dalam diskusi itu juga Musa berkata, "titik hitam dalam politik saya adalah Memali, saya cakap terus terang.

" Musa berkata, itulah juga yang dinyatakan beliau kepada kawan-kawanya dalam politik dan di mana-mana.Menurut ensiklopedia bebas, Wikipedia, peristiwa Memali berlaku pada 19 November 1985. Insiden ini mengorbankan 14 orang dan berpuluh-puluh yang lain tercedera serta penahanan beratus-ratus orang.Kesemua yang ditahan telah dibebaskan kecuali 36 orang.

Mereka ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).Dalam pertempuran antara orang kampung dengan pihak polis, Ustaz Ibrahim Mahmud atau lebih dikenali dengan Ibrahim Libya terbunuh.Polis memanggil operasi ini sebagai 'Operasi Angkara atau Operasi Hapus'."Ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad selaku Perdana Menteri Malaysia berada di China," menurut Wikipedia, dan kini baru didedahkan sebaliknya oleh Musa apabila beliau berkata ketika itu Dr Mahathir berada di Kuala Lumpur.

Peristiwa Memali berlaku apabila polis cuba menahan Ibrahim Libya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana didakwa mengamalkan ajaran sesat. Ibrahim pula tidak mahu menyerah diri kalau mahu ditahan di bawah ISA. Akibatnya polis merempuh perumahan Ibrahim Libya dan pengikutnya dengan kereta perisai dan mengakibatkan 14 terbunuh. 

Musa dipersalahkan dengan peristiwa itu dan Dr Mahathir selaku perdana menteri terlepas kerana dia diberitakan berada di luar negara ketika itu, iaitu China. Pendedahan Musa hari ini akan memberikan satu episod baru dalam peristiwa hitam ini. PAS menyifatkan semua yang terbunuh sebagai mati syahid manakala Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim menziarahi kubur Allahyarham dan pengikutnya serta menyiramkan air mawar di atas pusara mereka. – TMI 

-------------

SEKARANG ANDA SUDAH TAHU SIAPA PUNYA ANGKARA ? 

PECAYALAH WAHAI RAKYAT MALAYSIA, JIKA PAKATAN RAKYAT MEMERINTAH MALAYSIA, KES INI KITA AKAN BUKA SEMULA DAN MENGHERET MAHATHIR KE MUKA PENGADILAN! 

JIKA DI TURKI ADA MUSTAPHA KAMAL ARTATURK, DI MALAYSIA KITA ADA MAHATHIR AL TERKUTUK ! 

-AP-
Jeneral Yakuza Ogawa

Musa Hitam Bongkar Penipuan Dr M Dalam Pembunuhan Memali 1985.

Tan Sri Musa Hitam yang dahulunya dipersalahkan dengan peristiwa Memali itu mendedahkan bahawa Tun Dr Mahathir yang terlepas kerana mengatakan beliau di China sebenarnya berada di Kuala Lumpur semasa kejadian tersebut.

MANA NAJIB NAK SOROK MUKA SEKARANG??? - Kata menteri pertahanan AustraliaMANA NAJIB NAK SOROK MUKA SEKARANG???
Kata menteri pertahanan Australia 
1. SEMUA ADALAH SPEKULASI sehinggalah serpihan pesawat ditemui.
2. Kenyataan dibuat sejurus Najib umumkan penerbangan MH370 berakhir di Lautan Hindi.
3. Katanya semua info2 berkaitan MH370 adalah berbaur spekulasi semata2.
4. Sehingga kita menemukan apa2 bukti, objek, serpihan yang boleh mengaitkan ia dengan kehilangan MH370 maka semua kesimpulan berkaitan MH370 adalah bersifat
spekulasi.
5. Kenyataan ini diulas berdasarkan kepada data2 yang
diserahkan oleh firma INMARSAT dari UK yang disampaikan kepada Najib Razak sebelum ia diumumkan di dalam sidang media pada malam semalam.
6. David Johnston menegaskan walaupun dia tak menafikan data2 dari satelit berperanan membantu
penyiasatan namun sehingga ada penemuan serpihan berkaitan MH370 ditemui maka semua kesimpulan yang dinyatakan adalah spekulasi semata2.
 
1. SEMUA ADALAH SPEKULASI sehinggalah serpihan pesawat ditemui.

2. Kenyataan dibuat sejurus Najib umumkan penerbangan MH370 berakhir di Lautan Hindi.


3. Katanya semua info2 berkaitan MH370 adalah berbaur spekulasi semata2.

MENARIK...LAGI KISAH MH370

 LAGI KISAH MH370

Kenapa Malaysia jadi mangsa konspirasi kuasa-kuasa besar.....

Adakah Israel merancang satu lagi 9-11 menggunakan Boeing 777 yang hilang?

 


  Apa perlunya Israel mempunyai pesawat yang seiras dengan pesawat Malaysia Airlines yang hilang itu dan berada dalam simpanannya  di Tel Aviv?

 Persoalan ini sangat menarik dan kalau ditanyakan kepada PM Najib dan Menteri Auw-Auw pun, pastinya mereka terkebil-kebil nak jawab!

Anwar’s conviction: The ugly truth about BN.- By Eric Paulsen

 

Photo: Anwar’s conviction: The ugly truth about BN.

March 28, 2014.

The verdict is not just about Anwar or the opposition’s political ambition. It's about reclaiming our democratic future.
COMMENT

anwarBy Eric Paulsen

Ever since Anwar Ibrahim was sacked as Deputy Prime Minister in 1998, the government has continuously misused state institutions, especially the police, the Attorney-General’s Chambers and the judiciary to persecute him on what were clearly politically motivated and trumped up charges.

Anwar was beaten to within an inch of his life by then Inspector-General of Police Rahim Noor while handcuffed and blindfolded, and after a series of sham trials that were universally condemned, he ultimately spent six years in jail.

With Anwar once again poised to challenge and reshape the dynamics of opposition politics by contesting in the Kajang by-election and in all likelihood be appointed as Selangor Menteri Besar, something had to give – and the government once again called upon the services of the AG’s Chambers and judiciary to eliminate Anwar.

Although not expecting a fair trial, the skulduggery and lightning speed involved to bring forward and fully hear the AG’s Chambers appeal against Anwar’s acquittal, having him convicted and sentenced to five years’ imprisonment in order to disqualify him from contesting in the by-election was breathtaking and represented a new abysmal low for the judiciary.

To describe the judiciary as not independent is a serious understatement.

In such cases, these judges actively collaborate with the authorities and deliver perverse judgments on cue.

It is just a matter of time before our judiciary, deservedly mocked, reaches the farcical level of summary trials currently seen in Egypt in cases against the Muslim Brotherhood.

The Court of Appeal judges involved, Balia Yusof, Aziah Ali and Mohd Zawawi Salleh surely must be remembered as being responsible for one of the worst miscarriages of justice in recent memory.

Their names will live in infamy together with other infamous judges like Augustine Paul and Arifin Jaka who similarly perverted the law in order to convict Anwar on false charges.

The hardliners in the government clearly think that the overwhelming misuse of state institutions is the answer even though such actions are preposterously self-defeating.

There has been a stream of criticism both inside Malaysia and abroad including from the US, EU, Human Rights Watch, Amnesty International, Inter-Parliamentary Union and numerous other human rights and lawyers’ organisations.

Many are ridiculing a legal system that allows for a travesty of justice on this scale to take place, which lacked basic standards of fair trial and even involved Mohd Shafee Abdullah, prominent Umno lawyer and legal adviser to Dr Mahathir Mohamad and Najib Tun Razak, to prosecute Anwar.

But coming down hard on Anwar and many other opposition leaders, members of parliament, student leaders and dissidents on spurious sedition and peaceful assembly charges among others, makes Najib look more repressive than the modern and democrat leader that his spinners want to portray.

It also adds to the perception that Anwar and the opposition are clear victims, despite the fact that Barisan Nasional still enjoys almost half of the electorate’s support.

Given that the judiciary will at some point be called again to adjudicate on significant matters between the government and the opposition including on electoral fraud, gerrymandering and other unlawful practices, fundamental freedoms and transition of government at state or federal level, anything that undermines its independence will cast a long shadow over these processes.

Anwar’s verdict comes at a crucial moment in Malaysia’s muddled transition from authoritarian rule with nominal democracy and periodic elections to what many still hope, despite the troubling signs, a greater democracy with genuine free and fair elections.

The verdict is not just about Anwar or the opposition’s political ambition.

By convicting Anwar in a ludicrous trial that broke every known fair trial standards, it represents the ugly truth of BN, of desperation to hold on to power come what may, regardless of the damage it may do to Malaysia.

It is therefore all the more imperative to reject Anwar’s verdict and work towards reclaiming Malaysia’s democratic future without BN at the helm.

Eric Paulsen is the executive director of Lawyers for Liberty. Follow us on Twitter @lawyers4liberty.

FREE MALAYSIA TODAY. The verdict is not just about Anwar or the opposition’s political ambition. 
 
It's about reclaiming our democratic future.
 


Ever since Anwar Ibrahim was sacked as Deputy Prime Minister in 1998, the government has continuously misused state institutions, especially the police, the Attorney-General’s Chambers and the judiciary to persecute him on what were clearly politically motivated and trumped up charges.

MH370: Selepas Najib, Kabinet Malaysia Juga Terkena Sindrom U-TURN (?)..

 


Photo: MH370: Selepas Najib, Kabinet Malaysia Juga Terkena Sindrom U-TURN (?)..

Timbalan menteri tarik balik kenyataan pesawat MH370 ‘turn back’ kerana arahan

Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Abdul Rahim Bakri hari ini menarik balik kenyataan beliau di Parlimen semalam bahawa pesawat Malaysia Airlines MH370 berpatah balik kerana kemungkinan mendapat arahan daripada pusat kawalan dengan menyatakan ia hanyalah andaian beliau.

Beliau yang berkata demikian semasa perbahasan titah Diraja, dekat Parlimen semalam menjelaskan kenyataannya hanyalah andaian berdasarkan kemungkinan yang berlaku apabila persoalan mengapa tiada tindakan daripada Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) apabila mendapati pesawat tersebut berpatah balik.

"Jawapan saya pada sesi Parlimen semalam menyatakan pesawat MH370 berpatah balik berkemungkinan setelah menerima arahan daripada pusat kawalan hanyalah andaian," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau juga mengakui setelah semakan dibuat, pihaknya mendapati andaian tersebut adalah salah sama sekali.

Semalam, Abdul Rahim berkata Kementerian Pertahanan tidak mengambil tindakan apabila melihat pesawat tidak dikenali di radar tentera berpatah balik kerana menyangka mendapat arahan dari pusat kawalan.

"Ia memang dikesan di radar kami, tetapi pusingan-U itu dibuat oleh pesawat yang tidak merbahaya dan kami fikir boleh jadi ia adalah arahan menara kawalan.

“Pesawat yang tidak merbahaya memang melalui melalui ruang udara negara pada 8 Mac," katanya ketika membuat penggulungan perkara yang dibangkitkan oleh ahli-ahli Parlimen ketika membahas titah Yang di-Pertuan Agong.

Malaysia dikritik teruk selepas mendedahkan radar tentera mengesan satu pesawat yang tidak dikenali – sekarang disahkan sebagai pesawat MH370 – tetapi tidak mengambil sebarang tindakan. -TMI

ULASAN GB

Sebelum ini Najib membuat U-turn, baca Selepas Ditegur Australia, Najib Terus Buat U-Turn Macam MH370 Jugak...

Sekarang ini, ATAS ARAHAN, Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Abdul Rahim Bakri pula membuat U-Turn, menafikan apa yang disebutkan di Parlimen sehari sebelumnya.

Semakin menjadi-jadi nampaknya penyakit U-Turn ini di kalangan pemimpin BN terhadap tragedi MH370 sehingga persis sudah menjadi satu sindrom.

Di dalam isu sebegini penting dan diperhatikan dunia, pemimpin-pemin UMNO BN ini masih mampu untuk keluarkan kenyataan-kenyataan yang tidak cermat dan mudah sangat untuk berpatah balik.

Kita tunggu lagi nanti jika ada yang terkena sindrom ini. Jika ada maka kita saran jangan U-TURN sahaja, tetapi terlebih baik U-TURUN! 

Kelab Greenboc.

Timbalan menteri tarik balik kenyataan pesawat MH370 ‘turn back’ kerana arahan

Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Abdul Rahim Bakri hari ini menarik balik kenyataan b
eliau di Parlimen semalam bahawa pesawat Malaysia Airlines MH370 berpatah balik kerana kemungkinan mendapat arahan daripada pusat kawalan dengan menyatakan ia hanyalah andaian beliau.