اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Wednesday, August 6, 2014

Sokong Gaza: Menteri wanita Britain letak jawatan

HARAKAHDAILY
KUALA LUMPUR: Menteri kanan Pejabat Kementerian Luar Britain, Baroness Sayeeda Warsi membuat pengumuman mengejut meletakkan jawatan serta-merta semalam sebagai membantah kegagalan David Cameron untuk mengutuk penderitaan di Gaza

Beliau yang juga menteri wanita Islam pertama yang dilantik dalam kabinet Cameron berkata, perletakan jawatan itu kerana tidak boleh menerima dasar kerajaan negara itu terhadap konflik Gaza.

"Saya tidak lagi boleh menyokong dasar Kerajaan mengenai Gaza," tulisnya di Twitter sambil memaklumkan bahawa dia telah menulis surat kepada perdana menteri menyatakan perletakan jawatan itu.

Dalam surat beliau kepada Cameron, Warsi berkata pendekatan kerajaan untuk konflik Israel-Palestin telah "tidak dapat dipertahankan dari segi moral".

Peletakan jawatan Warsi itu memberi tamparah hebat buat Cameron, yang telah menghadapi kritikan kerana gagal untuk mengutuk tindakan tentera Israel di Gaza dan serangan udara ketara baru-baru ini di sebuah sekolah yang dikendalikan oleh PBB di Rafah.

Warsi, yang sebelum ini Pengerusi Parti Konservatif, menjadi menteri kabinet wanita Islam yang pertama apabila David Cameron mengambil alih jawatan pada tahun 2010.

Beliau kemudian dilantik Menteri Agama dan Komuniti pada tahun 2012.

Beliau juga telah kerap menyatakan pandangan beliau mengenai pertempuran antara Israel dan rakyat Palestin di Gaza pada Twitter beliau, yang diikuti oleh lebih daripada 35,000 orang.

Dalam pada itu, Cameron dalam responnya berkata berkata beliau kesal dengan tindakan Warsi yang tidak berbincang keputusannya untuk berhenti dengan beliau dahulu sebelem membuat pengumuman mengejut itu.

Walaubagaimanapun Cameron berkata Warsi sepanjang khidmatnya telah melaksanakan tugas dengan baik dan telah melakukan kedua-duanya sebagai Menteri dan Pembangkang.

- HARAKAHDAILY 6/8/2014

No comments:

Post a Comment