اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Monday, January 19, 2015

'Teksi merah' didakwa ada hubungan dengan menteri

 

Pengasas teksi premium Big Blue Taxi Service Datuk Shamsubahrin Ismail menyeru Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat syarikat yang memiliki lesen teksi bajet atau “teksi merah” yang didakwa ada hubungan dengan ahli politik.

Katanya, syarikat-syarikat besar teksi bajet itu sama ada ada hubungan atau mendapat sokongan daripada ahli politik, termasuk pihak menteri.

Shamsubahrin enggan menamakan siapakah pihak yang dimaksudkannya itu tetapi sedia memberi kerjasama kepada SPRM jika dipanggil untuk membantu siasatan.

Malaysiakini belum menamakan syarikat-syarikat itu sementara menunggu maklum balas daripada mereka.

Shamsubahrin berkata, syarikat itu mendapat lesen daripada Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) dan operasinya dikekalkan selepas ia diambil alih oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Dakwanya, pada ketika itu lagi syarikat itu telah menggunakan sokongan politik bagi membolehkan mereka mendapat bilangan lesen yang banyak.

“Syarikat yang ada kaitan dengan ahli politik atau menteri boleh mendapat bilangan lesen teksi bajet sehingga 2,000 keping ke atas.

“Namun, syarikat yang tidak ada kaitan dengan ahli politik hanya boleh mendapat antara 100 hingga 500 keping lesen teksi bajet,” dakwanya.

Dakwanya lagi, syarikat itu, yang kebanyakannya bukan syarikat bumiputera, terpaksa bergantung kepada ahli politik kerana lebih sudah mendapatkan lesen.

Bagaimanapun, tambahnya, SPAD sekarang tidak lagi mengeluarkan lesen teksi bajet kepada syarikat, sebaliknya langsung kepada individu melalui skim Teksi 1Malaysia.

'Tak ikut meter'

Sementara itu, Shamsubahrin juga membangkitkan kualiti perkhidmatan teksi yang menurutnya semakin teruk apabila terdapat teksi merah didakwanya tidak mengikut peraturan, terutama sekali dalam penggunaan meter.

Justeru, beliau menggesa SPAD menukar pegawainya yang gagal dalam penguatkuasaan.

“Saya tak nampak transformasi yang SPAD kata selama ini. Yang saya nampak mereka ingin batalkan teksi biru (teksi premium) yang mendapat sambutan baik selama ini.” Malaysiakini :

No comments:

Post a Comment