اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Sunday, March 23, 2014

MH370: Apakah Lagi Madah Berhelah Yang Akan Dituturkan?

Setakat ini semuanya kantoi!
Satu tuduhan da spekulasi yang cukup menyakitkan emosi keluarga juruterbang
Wajarkah ianya dihebahkan?
Terutamanya dari jurucakap kerajaan?

Juruterbang 'membunuh diri' jarang berlaku, tidak mungkin tetapi sukar untuk dikesan


Dikemaskini 07:41PM Mac 22 2014

KOMEN: Walaupun segala-galanya begitu tidak menentu dan semua orang keliru dengan konsep tentang apa yang berlaku kepada pesawat MH370 yang hilang, ia boleh difahami bahawa "juruterbang bunuh diri" kemungkinan sedang diperkatakan.

Tetapi harus juga ditekankan bahawa jika seseorang juruterbang  "membunuh diri" ia bukan sahaja jarang berlaku tetapi tidak mungkin individu itu layak untuk menjadi juruterbang.
Seseorang itu perlu mengikuti peraturan dan mereka yang mempunyai mental dan emosi stabil secara berkala telah diuji terlebih dahulu untuk memastikan mental dan emosi mereka sentiasa positif dan kekal dalam keadaan demikian.
Pentadbiran Penerbangan Persekutuan mencatat hanya lapan kes daripada 2,758 kemalangan maut penerbangan di Amerika Syarikat antara 2002 hingga 2012 berikutan disebabkan oleh juruterbang membunuh diri.
Walaupun dalam semua kes laporan mendapati bahawa tidak semua orang yang terlibat, dengan empat didapati positif kerana meminum arak dan dua orang akibat tekanan hidup.
Forensik Psikologi A Dubai memberitahu Gulf News bahawa untuk membuktikan juruterbang telah membunuh diri adalah satu tugas yang sukar.
"Ia amat sukar untuk membuat bedah siasat psikologi tanpa maklumat yang mencukupi (berdasarkan kes)," Dr Raymond Hamden dipetik sebagai berkata.
Beliau juga memberitahu harian bahawa semua juruterbang dari syarikat penerbangan ternama dikehendaki melalui penilaian psikologi sekali di samping pemeriksaan fizikal berkala.
"Seperti setiap manusia, juruterbang di setiap syarikat penerbangan boleh menjadi terdedah kepada serangan. Kadang-kadang, seseorang itu hanya boleh menjadi lelaki bertukar umur tertentu," kata beliau sambil menambah bahawa tidak semua orang yang menghadapi krisis pertengahan umur adalah membunuh diri.
"Ia orang-orang yang berasa putus asa dan tidak berdaya yang biasanya berakhir menjadi lebih terdedah kepada kemusnahan diri," kata Dr Hamden berkata lagi dalam laporan itu.
Seorang pakar dalam laporan teluk telah mengatakan bahawa juruterbang disahkan menghidapi tahap sederhana kemurungan walaupun tidak boleh membawa kapal terbang.
Bagi, Dr Bahjat Balbous pula, beliau berpendapat juruterbang perlu menjalani ujian psikologi secara berkala.
"Saya rasa semua juruterbang perlu menjalani ujian psikologi berkala dan bukannya ujian sekali psikometrik sebagai sebahagian daripada proses pengambilan".
" Kerja juruterbang adalah satu yang sangat sensitif yang menimbulkan risiko kepada orang dalam pesawat dan di atas tanah," ujarnya.
Dalam perkembangan berkaitan, Dr Hassan Sayek merupakan seorang pakar perunding psikiatri di Poliklinik di Deira, Dubai memberitahu beliau pernah menangani kes sedemikian rupa.
"Saya pernah menangani sekurang-kurangnya satu kes seorang juruterbang menghadapi kemurungan sederhana. Syarikat penerbangan itu tidak membiarkan dia terbang selama beberapa bulan sehingga dia pulih sepenuhnya," katanya.
Sementara itu, Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) menjelaskan ia satu keperluan untuk ahli-ahlinya bagi memenuhi standard tertentu apabila ia datang kepada kesihatan mental dan fizikal juruterbang.
Juruterbang yang mempunyai sejarah psikosis, alkohol, penggunaan dadah, gangguan personaliti, kelainan mental atau neurosis akan ditolak secara automatik tetapi difahamkan peraturan ICAO tidak memerlukan ujian psikologi formal dan berkala.
Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines Ahmad Jauhari Yahya memberitahu CNN bahawa semua juruterbang akan perlu melalui ujian psikologi untuk melihat jika mereka difikirkan wajar untuk mengendalikan kapal terbang.
"Ujian psikologi, ujian psikometrik dan yang ada prosedur standard untuk pengambilan perintis. 
Mereka mesti melalui ujian itu, pada masa depan, kita akan jelas melihat ke dalam semua ini dan melihat sama ada kita boleh mengukuhkan, mengetatkan semua syarat-syarat kemasukan pelbagai, "kata Ahmad Jauhari.
Laporan CNN lagi memetik seorang bekas juruterbang berkata bahawa ujian psikologi bergantung kepada syarikat penerbangan dan juga sebagai badan di negara di mana syarikat penerbangan itu adalah berdasarkan.
FAA di Amerika Syarikat memerlukan semua juruterbang Amerika menjalani peperiksaan fizikal sekali atau dua kali setahun dan pemeriksa perubatan perlu termasuk penilaian keadaan psikologi juruterbang dalam laporan akhir .
Ia juga telah belajar bahawa juruterbang dikehendaki menyatakan keadaan perubatan mereka dan sama ada ubat-ubatan yang ditetapkan kepada mereka.
Walau bagaimanapun, seorang kapten juruterbang dalam laporan berita itu berkata cek tahunan memberi tumpuan kepada kesihatan fizikal juruterbang bukannya kesihatan mental.
Bagaimanapun, penganalisis penerbangan CNN Mark Weiss dilaporkan mempunyai pendapat berbeza.
"Saya terbang (mengendali) selama lebih 20 tahun. Saya tidak fikir saya mempunyai apa-apa yang mendalam pemeriksaan psikologi lagi dari FAA. "
Weiss yang merupakan seorang bekas juruterbang berkata lagi bahawa ujian psikologi dilakukan biasanya apabila juruterbang memohon pekerjaan di syarikat penerbangan.
"Taraf memohon pekerjaan yang cukup ketat kerana begitu banyak orang yang cuba untuk mendapatkan pekerjaan. Juruterbang merupakan satu pekerjaan yang sanga didambakan dan mereka benar-benar memilih calon kriteria yang layak," ujarnya.
Seorang juruterbang Les Abend yang menerbangkan pesawat Boeing 777 dalam laporan tersebut menyatakan tidak ada soalan yang ditanya berkaitan dengan kesihatan mental dan kebanyakan juruterbang atau rakan-rakan mereka sering diberitahu untuk melaporkan dengan segera sekiranya juruterbang menghidap penyakit mental.
Rupa-rupanya, beberapa juruterbang menyembunyikan keadaan mereka kerana takut kehilangan pekerjaan mereka.
Weiss bagaimanapun menegaskan bahawa juruterbang kebanyakannya orang-orang yang mempunyai mental yang stabil dan fikiran yang kukuh.
Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kejadian bunuh diri membabitkan juruterbang adalah pada tahun 1999 apabila Mesir Air 990, Boeing dimuat sepenuhnya 767 selepas hanya tiga puluh minit dari berlepas dalam kononnya bukan atas perjalanan dari New York ke Kaherah menurun daripada 36,000 kaki kepada 19,000 kaki dalam setengah minit. Ia hilang dari radar dan terhempas ke dalam Lautan Atlantik membunuh 217 penumpang dan anak kapal di atas kapal.
Siasatan mendedahkan bahawa juruterbang pesawat Boeing telah mengucapkan dalam kata-kata bahasa Arab "Saya bergantung kepada Allah" sebagai juruterbang dan mengendalikan pesawat menjunam ke dalam laut.
Mesir tidak dapat menerima bahawa juruterbang membunuh diri. Walau bagaimanapun, penulis dan juruterbang Penerbangan William Langewiesche dalam Majalah Atlantik yang diterbitkan oleh majalah Business Times Antarabangsa berkata kelas atasan Mesir mempunyai pengetahuan penuh bahawa juruterbang membunuh diri dan semua orang di atas kapal tetapi kerajaan mereka telah memilih untuk sebaliknya menjana sehingga spekulasi mengenai Amerika menutup.
Satu lagi membunuh diri mungkin dengan kes perintis adalah kemalangan 1997 Indonesia Silk Air di mana siasatan NTSB Amerika Syarikat yang diterajui menyimpulkan bahawa kemalangan itu telah menjadi produk yang sengaja input kawalan penerbangan yang mungkin oleh kapten.
Boeing 737 Siri 300 hanya satu tahun pada masa itu apabila ia terhempas ke dalam sungai di Palembang, Indonesia membunuh 104 penumpamg di atas kapal. Pesawat yang dipandu oleh warga Singapura Tsu Way Ming dalam masa satu minit telah jatuh kepada 35,000 kaki ke dalam sungai dalam apa yang dinyatakan dalam laporan ini pada kelajuan supersonik yang berpecah dan membunuh semua di atas kapal.
Penyiasatan oleh seorang wartawan Australia mendedahkan bahawa pihak berkuasa Indonesia bersetuju dengan kesimpulan Amerika bahawa juruterbang Tsu sengaja disebabkan pesawat crash apabila pembantu juruterbang keluar dari kokpit dan juga menyebut bahawa juruterbang mempunyai masalah peribadi yang serius.
Dalam kes MH370, ia adalah adil untuk siasatan juga memberi tumpuan kepada Kapten Zaharie Ahmad Shah dan pembantu juruterbang beliau, Fariq Hamid, berikutan perkembangan baru dalam kehilangan pesawat Malaysia Airlines itu.
Walau bagaimanapun, rakyat Malaysia secara amnya tidak dapat percaya bahawa mereka boleh bertanggungjawab bagi kemalangan itu kerana tidak ada bukti telah menunjukkan kepada mereka mempunyai apa-apa masalah peribadi yang dikenali dan dihormati oleh rakan-rakan mereka sebagai juruterbang yang bertanggungjawab dan profesional. 
 

No comments:

Post a Comment