اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Saturday, April 19, 2014

EDISI BONGKAR PENIPUAN UMNO ... TAHUN 2009 JANJI CUKAI GST SEKITAR 4% .. DAH MENANG PRU 13 TERUS UMUMKAN CUKAI GST SEBANYAK 6%!!!!!!

 

Sebelum PRU 13  16hb Disember 2009  janji kadar GST paling tinggi pun 4 peratus .. sudah menang PRU dengan 47% undi terus berbelit lidah istiharkan GST 6 peratus mulai April 2015.

Demi memastikan macai-macai UMNO percaya maka di tempelkan kenyataan dan pengakuan pemimpin UMNO dari lidah biawak rasmi UMNO, Utusan Malaysia.

Cukai GST sekitar 4%.


KUALA LUMPUR 16 Dis 2009. – Pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang bermula pertengahan 2011 nanti dijangka hanya sekitar empat peratus berbanding kadar cukai jualan dan perkhidmatan (SST) di antara lima hingga 10 peratus selama ini.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, GST juga dikecualikan ke atas barangan keperluan seperti produk pertanian serta makanan asas bagi memastikan ia tidak membebankan rakyat khususnya golongan miskin dan berpendapatan rendah.

Jelas beliau, pelaksanaan GST berupaya mengurangkan kos operasi para peniaga di negara ini dengan penjimatan tahunan sebanyak RM4 bilion bagi semua sektor perniagaan dan RM1.4 bilion untuk sektor eksport.

Katanya, ini kerana syarikat yang mencatatkan perolehan tahunan kurang daripada RM500,000 dikecualikan daripada membayar GST.

‘‘Kira-kira 70 peratus industri kecil dan sederhana (IKS) di negara ini akan diberikan pengecualian GST. Selain itu, pelaksanaan GST juga mengecualikan syarikat-syarikat besar daripada membayar beberapa yuran profesional.

‘‘Jadi, sudah tentu pelaksanaan GST memberi situasi menang-menang buat rakyat dan kerajaan,” katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen di sini hari ini.

Ahmad Husni menjelaskan, kebaikan GST kepada rakyat pula ialah pengecualian cukai ke atas produk seperti padi dan sayur-sayuran serta makanan asas seperti beras, gula, tepung, minyak masak, ikan, daging dan ayam.

Dalam perkembangan sama, pada sidang Dewan Rakyat hari ini, Ahmad Husni buat pertama kalinya membacakan rang undang-undang mengenai GST.

Ia mendapat halangan apabila M. Manoharan (DAP-Teluk Intan) membantah pembentangan itu dengan alasan terdapat banyak lagi rang undang-undang yang belum dibahaskan.

Bagaimanapun Timbalan Speaker, Datuk Dr. Wan Junaidi Wan Jaafar menolak bantahan Manoharan itu.

Bacaan kali kedua dan seterusnya mengenai GST dijadual diadakan pada sidang Dewan Rakyat tahun depan iaitu sekitar Mac.

GST yang dicadangkan itu adalah bagi menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan sedia ada.

Artikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1217&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm#ixzz2zIYoQ2Ja
© Utusan Melayu (M) Bhd

Bajet 2014: GST akan dilaksanakan mulai 1 April 2015

KUALA LUMPUR 25 Okt 2013 - Kerajaan akan melaksanakan cukai barang dan perkhidmatan (GST) bermula 1 April, 2015 pada kadar enam peratus.

Menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan, ia adalah sistem cukai yang adil dan menyeluruh yang memanfaatkan semua rakyat Malaysia, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Bajet 2014 di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata GST akan dikuatkuasakan 17 bulan daripada hari ini dengan kadar enam peratus itu antara yang paling rendah dalam kalangan negara-negara ASEAN.

"Perlu saya tegaskan bahawa GST bukanlah cukai tambahan baharu," kata Najib, yang juga Menteri Kewangan.

Sebaik dilaksanakan, Najib berkata cukai tunggal atau GST itu akan membolehkan kerajaan menangani kelemahan dalam sistem percukaian sedia ada.

"Lebih 160 negara di dunia telah melaksanakan GST. Ini jelas menunjukkan bahawa GST terbukti sebagai satu sistem cukai yang telus, berkesan dan adil.


"Majoriti negara-negara dunia itu tidak akan melaksanakan GST jika ia memudaratkan rakyat dan negara," kata beliau.

Najib berkata kerajaan percaya ini adalah masa terbaik untuk melaksanakan GST dengan kadar inflasi yang rendah dan terkawal.

Pada masa ini, kadar inflasi adalah rendah pada dua peratus. Beliau berkata GST tidak akan dikenakan ke atas bahan makanan asas seperti beras, gula dan tepung serta bekalan air paip.

Ia juga tidak akan dikenakan ke atas perkhidmatan yang disediakan oleh kerajaan dan 200 unit pertama bekalan elektrik sebulan untuk pelanggan domestik.

Sementara itu, perkhidmatan pengangkutan, tol lebuh raya, pelajaran serta perkhidmatan kesihatan dikecualikan daripada GST.

Jual beli dan sewaan rumah kediaman serta perkhidmatan kewangan yang terpilih dikecualikan daripada GST.

Sebaik dilaksanakan, kerajaan akan memberi bantuan sekali sebanyak RM300 kepada isi rumah BR1M, serta pengurangan sebanyak satu hingga tiga mata peratusan dan penstrukturan semula cukai pendapatan individu.

Bagi perniagaan, antara pakej yang dicadangkan oleh kerajaan ialah pengurangan dalam cukai pendapatan korporat dan PKS daripada tahunan penilaian

2016, serta Elaun Modal Dipercepatkan bagi kos pembelian peralatan dan perisian ICT, diberikan hingga tahun penilaian 2016.

Ia juga termasuk pengurangan dalam cukai pendapatan koperasi sebanyak satu hingga dua mata peratusan daripada tahun penilaian 2015, serta satu geran latihan RM100 juta kepada perniagaan yang menghantar pekerja mereka untuk latihan GST pada 2013 dan 2014.

"Dengan pelbagai pakej istimewa yang disediakan oleh kerajaan, tentunya tiada pihak akan mengambil kesempatan untuk menaikkan harga barang dan
perkhidmatan sewenang-wenangnya.

"Harga barang akan sentiasa dipantau. Kerajaan akan menerbitkan risalah harga barang dan perkhidmatan yang boleh digunakan untuk membuat perbandingan harga," jelas Najib.

Selain itu, beliau berkata, Jawatankuasa Pemantauan GST akan ditubuhkan untuk memastikan kelancaran pelaksanaan GST.

Jawatankuasa ini akan dipengerusikan oleh Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, dengan dianggotai oleh agensi kerajaan, wakil industri dan NGO. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment