اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Tuesday, July 1, 2014

Kg Chubadak: 14 hari tanpa perobohan

KUALA LUMPUR: Permohonan Penduduk Kampung Chubadak Tambahan di Mahkamah Tinggi untuk membatalkan saman Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Wilayah Persekutuan, DBKL dan pemaju Sentul Murni telah dibenarkan.

Penduduk diberi masa 14 hari untuk membuat rayuan di Mahkamah Rayuan maka dalam tempoh ini tiada sebarang perobohan rumah penduduk boleh dilakukan.

Menurut peguam mereka Ahmad Zamri Asa'ad Khuzami, dalam tempoh untuk membuat rayuan nanti pihaknya akan memastikan tidak ada sebarang tindakan perobohan yang dilakukan .

"Kita harap tidak ada tindakan meroboh dibuat sebelum raya nanti," katanya kepada Harakahdaily.

Malah beliau yang juga Pengerusi Ngo Anak Warisan akan berusaha mencari jalan perundingan yang terbaik dengan semua pihak bagi menyelesaikan masalah ini.

Sementara itu, Pengerusi Lajnah Tanah Peneroka Bandar PAS Pusat Mazlan Aliman berpendapat penduduk di kampung tersebut sepatutnya diberi pengiktirafan dengan memberi pemilikan tanah.

"Kemudian naikan taraf kampung ini dengan segala kemudahan asas agar menjadi perkampungan moden, kekalkan kampung warisan bangsa. Mereka bukan setinggan dan pendatang asing.

"Pihak kapitalis yang didalangi  BN begitu mudah tafsirkan mereka sebagai setinggan, walhal penduduki terokai kawasan ini dari awal lagi," katanya.

Kampung Chubadak Tambahan salah satu kampung warisan ditengah-tengah kota Kuala Lumpur, dan ianya menjadi lubuk emas bagi pelabur-pelabur di negara ini.

Pembangunan yang akan dijalankan di kampung itu berkait dengan rancangan tahun 2006 untuk membangunkan bekas tanah rezab Melayu itu kepada satu kawasan perbandaran.

- HARAKAHDAILY 1/7/2014

No comments:

Post a Comment