اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Wednesday, February 25, 2015

BERITA BAIK UNTUK RAKYAT MALAYSIA, NAK TAHU BACALAH SENDIRI....

 

 

 
Keadaan harga minyak dunia terus jatuh begitu melegakan kebanyakan pengguna sebelum ini harga minyak yang diapungkan tanpa subsidi agak tinggi begitu membebankan juga menyebabkan kenaikan harga barangan.

Adakah keadaan ini hanya sementara kerana kedatangan GST agak merisaukan pengguna-pengguna kemungkinan besar harga barang dan pekhidmatan terus naik.......

Inventori AS masih tinggi, harga minyak jatuh lagi

OLEH AFP DI NEW YORK 
Harga minyak masih lagi jatuh selepas para pedagang menjangkakan berlaku pertambahan minyak mentah dalam inventori Amerika Syarikat, memburukkan lagi penawaran global.

West Texas Intermediate bagi bulan April susut 17 sen kepada AS$49.28 sen setong. Brent pula ditutup pada AS$58.66.

Kontrak hadapan bagi kedua-dua penanda aras menjunam pada Jumaat dan Isnin lepas berikutan bimbang bekalan global yang banyak di tengah-tengah pertumbuhan ekonomi yang lebih perlahan tetapi stok simpan minyak mentah Amerika Syarikat terus bertambah.

Jabatan Tenaga Amerika Syarikat mengeluarkan laporan mingguan minyak mentah berkata: "Kita mungkin akan 'membina lagi inventori' yang bakal meletakkan tekanan ke atas harga".

Bloomberg News yang membuat tinjauan berkata, inventori telah meningkat sebanyak 3.75 juta tong pada minggu lepas berbanding 425.6 juta tong pada minggu sebelumnya.

Bekalan minyak mentah dipacu dari medan minyak di timur Libya yang telah memulakan pengepaman ke pelabuhan Hariga selepas paip minyak dibaiki semula.

Harga minyak mentah telah jatuh lebih daripada 50 peratus sejak bulan Jun. Harga telah meningkat dari paras terendah pada Januari berikutan akibat kelembapan dalam aktiviti penggerudian di Amerika Syarikat tetapi penganalisis berkata ketidaktentuan mungkin berterusan untuk beberapa waktu.

Aktiviti penggerudian di Amerika Syarikat diperlahan, pertumbuhan pengeluaran global diramal jatuh dan permintaan sekurang-kurangnya di Amerika bertindak balas secara positif kepada harga rendah, menurut British Barclays.

Pasaran diramal kekal mempunyai lebihan bekalan pada tahun ini tetapi mempunyai asas lebih seimbang pada masa depan. - MG
 
Sumber :pkrl

No comments:

Post a Comment