اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Thursday, March 27, 2014

Bukan saja warga China, Penganalisa Penerbangan dan Anak Kapten Zaharie pun tak percaya kenyataan Najib

 Meskipun kesimpulan mengenai penerbangan MH370 telah dibuat dan ianya telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak, namun banyak pihak yang enggan mempercayainya.

Perdana Menteri Malaysia sebelum ini telah mengumumkan penerbangan MH370 telah berakhir di selatan Lautan Hindi.

Tanpa mendedahkan sebarang bukti fizikal yang kukuh untuk dikaitkan dengan pesawat tersebut Najib hanya mengumumkan ianya adalah berdasarkan analisa pakar analisis data satelit Inmarsat.

Berakhir boleh membawa berbagai maksud ianya mungkin mendarat dan berhenti di Lautan Hindi dan ianya juga mungkin terhempas di Lautan Hindi.

Berakhir dalam isu ini jelas membawa maksud terhempas dan semua yang berada di dalam pesawat terkorban bilamana Najib menyatakan Solat Jenazah Ghaib akan diadakan dan masanya akan ditentukan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.. lihat di SINI

Rentetan dari pengumuman Najib itu, waris keluarga penumpang MH370 dari negara China telah berang dan mengadakan satu demo di hadapan Kedutaan Malaysia di China.

Mereka mempersoalkan pengumuman Najib itu kerana pada masa yang sama objek-objek yang dikesan melalui satelit masih belum dapat dijejak dan dipastikan adakah ianya punya kaitan dengan MH370.

Pengumuman Najib itu juga telah dianggap sebagai satu spekulasi oleh Menteri Pertahanan Australia, negara yang mengetuai operasi mencari di Korridor Selatan.

Menurut beliau segalanya adalah dianggap spekulasi sehingga objek yang dikesan disahkan milik MH370.

Katanya kepada pemberita "Until debris is recovered and positively identified as being from Malaysia Airlines flight MH370, any information about the search for the missing plane is speculation.

Semalam pula seorang Penganalisa Penerbangan yang ditemubual oleh pihak CNN menegaskan beliau langsung tidak mempercayai apa yang didakwa oleh Najib itu.. Videonya sila lihat di ( SINI )

Nampaknya seperti majoriti yang mempertikaikan dakwaan Najib itu.. Anak Kapten Zaharie juga enggan mempercayai kenyataan Najib itu dan menganggapnya sebagai spekulasi sehingga ianya dibuktikan...


Tragedi MH370: Anak abai spekulasi negatif 
Subang Jaya: Saya lebih kenal ayah saya, kata anak bongsu Kapten Zaharie Ahmad Shah, Ahmad Seth Zaharie. 
Justeru, Ahmad Seth tidak mengendahkan sebarang spekulasi negatif yang mengaitkan bapanya dengan kehilangan pesawat MH370, sejak 8 Mac lalu.

Pemuda berusia 26 tahun itu kelihatan terkejut dengan kehadiran pemberita di rumahnya di sini, semalam dan hanya bercakap tidak sampai lima minit di depan pintu rumahnya. 
Ketika pemberita tiba di rumah beliau, beberapa rakannya baru saja tiba dan Ahmad Seth keluar selepas mereka memanggilnya dan memaklumkan ada orang mahu berjumpa. 
Ahmad Seth berkata, dia membaca semua laporan, termasuk spekulasi dan teori yang tersebar luas di laman sosial, termasuk tuduhan bapanya merampas pesawat. 
Namun, apa yang saya baca langsung tidak meninggalkan kesan di hati dan saya tidak mempedulikan spekulasi itu kerana sebagai anak, saya lebih mengenali beliau berbanding orang lain. 
Walaupun saya tidak begitu rapat dengannya kerana ayah terlalu sibuk bertugas, kami memahami antara satu sama lain, katanya. 
Tinggalkan kediaman 
Pencarian keluarga Zaharie sejak kehilangan MH370 hampir menemui jalan buntu selepas isterinya, Faizah Khanum Mustafa Khan dan anaknya dikatakan keluar dari kediaman mereka di Seksyen 13, di sini sejurus pesawat dilaporkan hilang. 
Ahmad Seth, pelajar kursus bahasa Jepun sebuah universiti swasta berhampiran berkata, ketika mendengar pengumuman mengenai nasib pesawat malang itu oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada Isnin lalu, dia tenang dan tidak terkejut. 
Saya hanya akan percaya mengenai pengumuman pesawat (terhempas) selepas pasukan penyelamat menjumpai bukti seperti serpihan pesawat atau mayat. Selagi tiada pengesahan dan saya tidak melihatnya dengan mata saya sendiri, saya percaya ayah masih hidup, katanya. 
Katanya, sejak kejadian rakan sering berkunjung ke rumah bagi memberi sokongan moral dan kata semangat. 
Menetap rumah saudara 
Kata Ahmad Seth, ibunya kini tinggal bersama-sama ibu saudaranya. Aktiviti harian saya seperti biasa dan kelas tidak terganggu disebabkan perkara ini. 
Saya lebih senang menghabiskan masa bersama rakan, tambahan pula kelas di universiti baru bermula.  
Maaflah, ada kawan di dalam tu, saya perlu melayan mereka, katanya sebelum mengakhiri pertemuan lapor Berita Harian


Itulah.. bohonglah lagi.. sekarang majoriti sukar untuk mempercayai.. apatah lagi bila kenyataan diumumkan oleh seorang yang terbukti sering mungkir janji tanpa sebarang bukti pula..

Korang ercaya ke apa yang Najib dah umumkan hari tu?? 

No comments:

Post a Comment