اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Monday, July 7, 2014

RM30 juta bunga api setahun, cukup untuk gelandangan


MUHAMMAD KHALIL ABDUL HADITanggungjawab bagi orang yang berkemampuan terhadap orang yang meminta adalah menunaikan hajatnya. Soal dia menipu atau didalangi sindiket ialah satu lain yang perlu diteliti dan dikaji secara menyeluruh.

Adapun sekiranya secara zahir sesorang itu berhajat kepada bantuan dan pertolongan kita, maka berkewajipan pula ke atas kita untuk membantu mereka. Allah pasti akan mengganjarkan dengan pahala yang banyak kepada si pemberi dan tidak akan melepaskan hukuman kepada si penerima sekiranya mereka menipu.

Dianggarkan terdapat 2,000 gelandangan disekitar Kuala Lumpur. Ada di antara mereka memang mengemis sepenuh masa dan ada di antara mereka yang bekerja dan hanya berada di gelandangan pada waktu bekerja. Apakah angka 2,000 ini untuk dijaga oleh pelbagai agensi kerajaan seperti Kementerian Wilayah, DBKL, Majlis Agama Wilayah, Pusat Zakat Wilayah dan Jabatan Kebajikan Masyarakat sesuatu yang besar bebannya?

Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (Ku Nan) silap apabila mengemukakan arahan untuk mengenakan tindakan ke atas pemberi sedekah. Silap dari sudut ajaran agama yang menjadi “rahmat untuk sekalian alam” dan silap juga dari sudut semangat moral yang menekankan prinsip saling bantu-membantu dan bersikap simpati serta empati terhadap kesusahan orang lain.

Sepatutnya ialah, Ku Nan arahkan supaya agensi-agensi kerajaan berkaitan membantu dan menyelesaikan keperluan mereka. Apakah bantuan sara hidup, bantuan makanan, bantuan pakaian dan bantuan tempat tinggal sesuatu yang besar dan di luar kemampuan Kerajaan yang terkenal dengan belanja mewah dan membazir?

Andai kerajaan masih belum mendapat idea penyelesaian kepada masalah gelandangan ini, saya ingin mencadangkan kerajaan membatalkan peruntukan kewangan ke atas perbelanjaan yang membazir seperti perbelanjaan untuk menanggung kos bunga api sempena sambutan tahun baru dan sambutan kemerdekaan setiap tahun.

Setiap tahun DBKL membelanjakan sebanyak RM30 juta untuk setiap tembakan bunga api ketika Sambutan Kemerdekaan dan Tahun Baru. Sekiranya dimanfaatkan untuk membantu para gelandangan, ia dapat digunakan untuk mengalihkan 2,000 gelandangan ini ke pusat perlindungan tanggungan di bawah DBKL yang selesa. Ia juga boleh digunakan untuk membina lebih 300 buah rumah kos rendah dengan harga RM40,000 sebuah beserta dengan bantuan keperluan asas untuk suatu tempoh yang cukup untuk mereka memulakan kehidupan baru.

Malangnya, Ku Nan lebih sayangkan imej Kuala Lumpur dan hanya memandang para gelandangan ini sebagai sampah yang perlu dibersihkan. Letupan bunga api yang membakar wang rakyat diadakan saban tahun dan langsung tidak memberi faedah kepada rakyat memerlukan.

Islam mengajar kita bahawa orang yang susah perlu dibela dan dibantu. Inilah tanggungjawab yang sepatutnya dipikul oleh Kerajaan. Bukannya menjalankan polisi sekadar ingin mencari sumber baru bagi menambah dana Kerajaan walaupun dengan cara “rompak” wang rakyat. Saya juga ingin berpesan, sekiranya kerajaan tidak mampu melaksanakan tanggung jawab mereka, jangan disekat NGO yang memainkan peranan membantu golongan gelandangan ini.

Penulis ialah Timbalan Ketua Pemuda PAS Malaysia.

No comments:

Post a Comment