اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Thursday, May 22, 2014

Jika Semua Cina dan India Balik ke China dan India, Apa Lagi Sebab Aku Nak Sokong UMNO?
Aku cukup suka tengok video orang BN mengamuk tak tentu hala. Memudahkan hidup orang. Senang tak payah berkempen nak tukar Kerajaan.Aku cuba memahami kenapa makhluk-makhluk tersebut boleh wujud tapi kadang-kadang kita terpaksa terima hakikat, ada orang yang memang dah ditakdirkan masa depan dia adalah menjadi "samseng" dan kita tak boleh lawan hakikat itu.

Kerajaan BN boleh canang pasal pelbagai cerita pasal kebaikan diorang tapi aku sure, ramai orang yang tak ikut sangat politik akan nilai keberkesanan pentadbiran kerajaan melalui orang-orang yang jadi penyokong diorang.Dua hari lepas, aku menjelaskan yang aku cukup takjub kenapa bila aku sebut ahli UMNO, aku terbayang lelaki dan perempuan gempal. Tapi bila aku membayangkan penyokong UMNO.....aku membayangkan orang-orang samseng, orang2 tak berapa educated dan penulis2 yang sama seperti Papa Gomo.

Dan dah beberapa tahun aku menulis, masalah imej itu masih lagi berterusan. Come on UMNO! Cuba kaji kenapa kau tak dapat attract orang-orang professional sertai kau? Cuba kaji kenapa orang2 yang nak sertai kau adalah orang-orang yang nak menggunakan politik sebagai jalan mudah nak cepat kaya semata-mata?Itulah yang aku nampak pada penyokong UMNO. Ramai yang menyokong UMNO kerana nak ada peluang cepat kaya.

Dalam kes video di atas, aku tak tau lah apa yang membuatkan dia puas hati benar dengan Kerajaan Barisan Nasional sebab nampaknya seolah2 dua orang dalam video tu ;

a. Tak berapa berpelajaran
b. Tak berapa berkemampuan
c. Mengalami kesempitan hidup

Adakah aku kurang ajar jika aku menulis sedemikian rupa? Dengan mempunyai pendidikan sivik yang sangat basic pun kita tau aksi yang dibuat kedua2 orang dalam video tu (termasuk mamat yang pakai helmet tapi takut orang nampak dia siapa tu) adalah perbuatan yang kurang bermoral.

Apa nak jadi UMNO? Apa nak jadi? Macam mana kau nak repair UMNO tu sendiri? Bila sebut aje UMNO, aku terbayang kan hierarchy dia camni ;


Senang cerita.....jika Dyana Sofea adalah ahli UMNO, aku pasti, apa yang dia tengah buat sekarang ni adalah tengah tolong kempen untuk calon BN lengkap dengan baju kurung dan kain pink sambil tersengih2 bergambar selfie beramai2 dengan Puteri UMNO yang lain.

Ini adalah beberapa persoalan yang aku ajukan kepada semua ahli sayap UMNO. Berapa lama kau nak tunggu? Takkan kau tak ada cita-cita? Kau jadi ahli parti politik mesti sebab kau ada impian kau sendiri, kan? Adakah dengan style kepimpinan UMNO sekarang ni kau rasa impian kau boleh terlaksana atau kau akan sekadar jadi ahli2 tempelan UMNO? Tak ke kau rasa you can do better than orang2 atas yang dah berkurun kat situ?

.................

Kenapa kadang2 aku....seorang Melayu.........malu nak mengaku yang keluarga aku sebenarnya, sangat kuat UMNO dia zaman sekarang ni? Borak ngan kawan2 aku yang pro UMNO, balik2 ayat diorang nak buat duit. Nak main golf. Nak beli kereta mewah..........

Persoalan aku kepada orang2 macam aku setiap hari adalah ;

1. Apa yang menariknya UMNO pada orang macam aku?
2. Adakah dengan keadaan sekarang aku akan galakkan anak aku join UMNO?
3. Adakah aku akan bagi kalau anak aku nak jadi Puteri UMNO?
4. Kenapa aku takde rasa bangga dengan UMNO sekarang?

Ada something yang sangat2 salah mengenai fundamental dan imej UMNO itu yang nampaknya, tak ada orang dalam UMNO yang cuba nak perbetulkan. Jadi akhirnya yang kelihatan pasal imej UMNO? Semua yang terkandung dalam video di atas. Itu imej UMNO zaman sekarang! Betulkan dulu itu.

Imagine beginilah; Jika tiada orang Cina dan India di Malaysia, apa dia UMNO pada orang Melayu? Bagaimana UMNO nak berjuang untuk Melayu dalam kelompok Melayu?UMNO mesti berubah. Buat permulaan, terimalah yang Melayu tak semestinya kena sokong UMNO sahaja. Aku dah boring dengar alasan tu bila berdebat dengan orang2 tua yang semangat UMNO nya kuat.

No comments:

Post a Comment