اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Tuesday, July 29, 2014

Di Negara Islam Malaysia ni bila lagi..........?

 

Lelaki Indonesia Jadi Orang Pertama Dikenakan Hukum Hudud Di Negara Brunei


Seorang lelaki yang berasal dari Indonesia bernama Eko Sulistono menjadi orang pertama yang didakwa dengan Undang-Undang Syariah ( Hudud ) di negara Brunei Darussalam. Eko dihukum kerana telah ditangkap merokok di siang hari semasa bulan Ramadan.

Berita ini dilaporkan oleh akhbar The Brunei Times semalam di mana, Penolong Pendaftar Mahkamah Syariah, Hjh Zuraina Dato Seri Setia Hj Abd Rahman, berkata, ketika ditangkap Eko tengah merokok di bengkel tempat dia bekerja. Zuraina menambah, Eko ditahan oleh pegawai polis syariah Brunei di kawasan Benkurong Masin pada 9 Julai yang lalu. Atas kelakuannya itu, Eko melanggar Pasal 195 (1) Akta Syariah tahun 2013. Mahkamah Syariah Brunei menjatuhkan hukuman kepada Eko untuk membayar denda sebanyak 2,500 dolar Brunei dan penjara selama 180 hari atau enam bulan.Hukuman itu dibacakan pada 21 Julai yang lalu. Namun Eko sudah membayar denda tersebut. Undang-Undang Syariah ( hudud ) mula dilaksanakan di Brunei pada 1 Mei yang lalu.

Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah, telah memperkenalkan pelaksanaan hukuman hudud di negara Brunei. Akta baru undang-undang syariah yang dikaji selama bertahun-tahun itu diperkenalkan secara rasmi semalam mengikut tempoh percubaan selama enam tahun.

Undang-undang tersebut termasuk merejam sampai mati mereka yang didapati bersalah kerana berzina. Berdasarkan kes terhadap individu, undang-undang itu meliputi hukuman termasuk merejam hingga mati kerana berzina, memotong tangan kerana mencuri dan sebat kerana pelbagai kesalahan seperti pengguguran kandungan hingga kepada meminum arak.

“Dengan izin Allah, dengan menguatkuasakan undang-undang ini, tanggungjawab kami terhadap Tuhan sudah ditunaikan,” katanya.


No comments:

Post a Comment