اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Thursday, August 7, 2014

Gaza: Mengapa Hamas layak diisytihar pemenang Perang Gaza 2014?

 SELEPAS genap 30 hari pertempuran di Genting Gaza, Israel dan Palestin akhirnya bersepakat melakukan gencatan senjata 72 jam selepas mendapat tekanan negara antarabangsa, menyaksikan ribuan kematian serta kemusnahan teruk di bandar berkenaan.

Gencatan senjata di Genting Gaza yang memasuki hari kedua semalam, dilihat tiada tanda pencabulan serangan antara Hamas dan Pasukan Pertahanan Israel (IDF) berbanding lima gencatan sebelum ini.

Kedua-dua delegasi Israel dan Palestin akhirnya dapat duduk semeja berbincang mengenai konflik itu di Kaherah, Mesir dan bersedia mengadakan perbincangan untuk melanjutkan gencatan senjata lebih daripada tempoh 72 jam.

Pemimpin Hamas, Ismail Haniyeh berkata, persetujuan gencatan senjata oleh Israel itu memberi petanda awal bahawa IDF menyerah kalah dengan mengeluarkan semua tentera mereka di Genting Gaza selepas mendapat tekanan hebat dari negara proPalestin di seluruh dunia.

“Palestin menuntut kepungan ke atas penduduk Gaza sejak sembilan tahun lalu dimansuhkan sebagai pra-syarat untuk gencatan senjata kekal,” katanya.

Israel akan teruskan perang

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyatakan, gencatan senjata 72 jam ini masih belum selesai seperti dilaporkan portal berita Times of Israel, kelmarin.

Beliau berpendapat, persetujuan melakukan gencatan senjata ini sebagai satu penghinaan selepas 65 tentera mereka maut.

“Ia satu penghinaan. Kita gagal membalas dendam terhadap puluhan askar yang terkorban. Tindakan mengeluarkan pasukan tentera daripada Gaza adalah tindakan yang tidak boleh diterima," katanya.

Beliau juga menegaskan, peperangan ini akan diteruskan namun bukan atas nama Operasi Perlindungan Sempadan.

“Kami akan kembali untuk berperang namun di bawah nama berbeza,” katanya.

Siapa menang?

Stesen televisyen Israel Channel 2 dalam satu kaji selidik melaporkan, bahawa 42 peratus berpendapat, Israel memenangi dalam perang ini manakala 44 peratus lagi berpendapat, Israel gagal sepanjang pertempuran ini.

Faktor kemenangan itu disokong selepas Israel dapat menawan sebahagian besar kawasan timur dan selatan Genting Gaza dan memusnahkan 32 terowong milik Hamas yang merentas sempadan.

Jurucakap IDF berkata, Operasi Perlindungan Sempadan ini berjaya selepas kesemua terowong itu dapat dimusnahkan.

“Objektif operasi ini tercapai dan selepas ini kami akan mengubah bentuk serangan ke bahagian selatan untuk memusnahkan kesemua infrastruktur Hamas. Tetapi Perdana Menteri kami, mahu serangan itu dilakukan lebih daripada itu,” katanya.

Menurutnya, objektif IDF sekarang adalah menghapuskan pemerintahan Hamas.

Pemimpin Hamas Ismail Haniyeh pula berkata, pejuang Palestin melalui Briged Al-Qassam dan kumpulan Jihad Islam berjaya menewaskan rejim Zionis selepas mereka beberapa kali menguatkuasakan gencatan senjata.

“Israel kehabisan peluru dan aset ketenteraan. Jika mereka melancarkan perang selepas 72 jam ini, kami juga akan melakukan serangan balas. Al-Qassam mempunyai kepakaran dalam membuat senjata yang luar biasa. Kami masih lagi mempunyai strategi perang yang dirahsiakan,” katanya lapor Sinar Harian

___________________________________________________________
Menilai dari pelbagai sudut, hanya satu pihak yang layak diisytiharkan sebagai pemenang peperangan yang dinamakan Hamas sebagai Perang Al-Asful Ma’kul (dedaun hancur berkecai yang dimakan ulat), dan pemenang tersebut tentunya bukan rejim Zionis Israel.

Gencatan senjata yang dimeterai tidak lain sekadar jalan keluar terakhir Israel untuk berundur dari medan bertempuran dan menyelamatkan maruahnya yang semakin tercalar.

Berikut dinyatakan sekurang-kurangnya lapan sebab kenapa Palestin secara umumnya dan Hamas secara khususnya layak untuk dinobatkan sebagai pemenang Perang Al-Asful Ma’kul ini:

Pertama, Israel terpaksa menerima sekurang-kurangnya tiga syarat yang dituntut oleh Hamas sebelum Hamas sedia menerima gencatan senjata. Penerimaan Israel terhadap tuntutan-tuntutan yang dikemukakan oleh Hamas ini jelas membuktikan bahawa mereka berada di pihak yang kalah.

Ismail Ridwan, salah seorang pegawai tertinggi Hamas seperti dilaporkan oleh media Gaza mengatakan bahawa Hamas telah mengajukan tiga syarat untuk mereka menerima gencatan senjata 72 jam. Syarat-syarat tersebut ialah tentera Israel perlu berundur secara total dari wilayah-wilayah yang diduduki mereka di sempadan Gaza, operasi jet-jet pejuang Israel di ruang udara Gaza dihentikan dan pintu sempadan Gaza dibuka untuk menyalurkan bantuan makanan dan ubat-ubatan.

Kedua, Israel sama sekali gagal untuk mencapai misi mereka dalam peperangan kali ini untuk menggugat Hamas khususnya sayap ketenteraannya Briged Al-Qassam. Sumber Al-Qassam melaporkan jumlah anggota Al-Qassam yang terkorban syahid tidak sampai pun 100 orang. Daripada hampir 2 ribu penduduk Gaza yang terkorban pula, majoriti adalah di kalangan kanak-kanak, wanita dan orang awam. Tentera Israel juga gagal untuk mengesan lokasi pelancaran roket-roket Hamas apatah lagi memusnahkannya.

Ketiga, jumlah kematian di kalangan tentera dan polis Israel jauh melebihi bilangan anggota Al-Qassam yang terkorban. Menurut laporan terbaru, bilangan tentera Israel yang terbunuh adalah seramai 497 orang, manakala polis Israel yang terbunuh pula seramai 113 orang. Seramai 879 orang tentera Israel dilaporkan cedera dan polis Israel yang cedera pula seramai 362 orang.

Dengan teknologi ketenteraan yang lebih canggih dimiliki Israel, jumlah kematian yang jauh lebih tinggi ini adalah satu tamparan hebat buat mereka.

Keempat, keupayaan teknologi ketenteraan dan kebijaksanan strategi peperangan Hamas kali ini jauh di luar jangkaan tentera Israel sehingga menimbulkan kegerunan dahsyat kepada mereka. Serangan roket Al-Qassam dilaporkan telah sampai ke wilayah Israel yang sebelum ini tidak pernah berjaya dijangkau. Laporan Al-Qassam menyatakan mereka telah berjaya melancarkan roket jenis R160 ke wilayah Haifa yang jaraknya kira-kira 140 kilometer dari Gaza.

Antara strategi peperangan Al-Qassam yang menonjol kali ini ialah taktik penyamaran sebagai tentera Israel, penggunaan rangkaian terowong rahsia, perangkap samar, keupayaan untuk meletupkan kenderaan tentera musuh dengan alat kawalan jauh dan penggunaan pasukan komando marin. Al-Qassam juga telah berjaya mencipta sendiri senjata penembak tepat yang dinamakan “Ghoul” yang mampu mencapai jarak sejauh 2 kilometer.

Kelima, peperangan kali ini menyerlahkan kegagalan Iron Dome milik Israel yang selama ini didakwa sebagai sistem pertahanan ketenteraan tercanggih di dunia. Pihak tentera Israel sendiri mengakui dalam tempoh 24 jam tertentu sewaktu perang, Iron Dome mereka hanya mampu mematahkan 8 daripada hampir 120 roket yang dilancarkan oleh Al-Qassam. Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama beberapa hari lepas terpaksa meluluskan bantuan kecemasan berjumlah $225 juta untuk meningkatkan lagi keupayaan Iron Dome.

Keenam, pihak Israel terpaksa menanggung kerugian yang amat teruk dari segi ekonomi. Serangan roket dari Gaza ke atas Lapangan Terbang Ben Gurion di Tel Aviv menyebabkan sebahagian besar operasinya tergendala. Ekonomi Israel hampir lumpuh apabila pelbagai industrinya terjejas teruk termasuk industri pengilangan, penternakan, penerbangan, perhotelan dan pelancongan. Itu belum dikira kos besar untuk membiayai operasi ketenteraan mereka yang tidak memberikan pulangan sama sekali.

Ketujuh, pihak Israel juga terpaksa menelan kekalahan dari segi moral dan psikologi akibat peperangan terbaru ini. Bukan rahsia lagi bahawa ramai tentera Israel selama ini mengalami tekanan emosi, gangguan psikologi dan trauma akibat peperangan yang banyak membawa kepada kes bunuh diri. Kegagalan untuk mengalahkan Hamas kali ini pasti meningkatkan lagi tekanan terhadap mereka. Satu undian am di media Israel menunjukkan sebanyak 87% rakyat Israel bersetuju bahawa misi ketenteraan Israel ke atas Gaza ini adalah satu kegagalan.

Kelapan, keganasan terbaru Zionis Israel ke atas penduduk Gaza ini telah berhasil meningkatkan sokongan masyarakat global kepada Palestin. Demonstrasi demi demonstrasi, begitu juga kempen memboikot syarikat-syarikat yang menyokong Israel berlangsung di seluruh dunia untuk membantah tindakan tidak berperikemanusiaan Israel. Ada juga di kalangan negara-negara yang mengambil tindakan seperti mengecam Israel sebagai pengganas, menghalau duta Israel keluar, memutuskan hubungan diplomatik dan membekukan aktiviti perdagangan dengan Israel.

Pelbagai sebab lagi boleh diutarakan untuk dijadikan hujah kenapa Hamas tanpa sebarang keraguan lagi layak untuk dinobatkan sebagai pemenang Perang Al-Asful Ma’kul ini. Semoga kekalahan memalukan buat Israel ini dapat melenyapkan keangkuhan mereka dan sekutu-sekutunya walaupun mungkin cuma untuk seketika ini.

Kita menyedari bahawa krisis di Gaza ini tidak akan selesai sehinggalah Israel dilenyapkan terus daripada peta dunia dan tanah Palestin diserahkan semula kepada pemiliknya yang berhak. Umat Islam di seluruh dunia dituntut untuk terus memberikan bantuan dan sokongan kepada Palestin terutama dalam usaha untuk memulihkan dan membangunkan semula Gaza ketika ini.

Mohd Firdaus bin Sabturani Setiausaha Biro Media ISMA

No comments:

Post a Comment