اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Thursday, July 31, 2014

Pejuang Hamas mendapat latihan di Malaysia?

 

Perkhidmatan Keselamatan Bet Shin mendedahkan bahawa pejuang Hamas menerima latihan di Malaysia dan Gaza untuk menyusup masuk ke Israel melalui udara untuk menculik dan membunuh orang Israel.

 Pada awal pagi 21 Julai, tentera IDF menangkap seorang komander Hamas di sel Khan Yunis, selatan Gaza. Apabila disoal oleh ISA (Israel Security Agency - juga dikenali sebagai Perkhidmatan Keselamatan Shin Bet), komander sel mendedahkan bahawa dia telah dihantar oleh kepimpinan Hamas ke Malaysia untuk latihan paragliding. Rancangan itu adalah untuk terjun ke dalam Israel untuk menculik dan  membunuh orang awam.

 Tawanan itu juga mendedahkan Hamas merancang untuk menyerang hendap tentera Israel dengan peluru berpandu anti-kereta kebal dan juga menunjukkan sarang sniper pejuang pada peta Gaza. Lokasi: tingkat sepuluh bangunan Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin di Khan Yunis.

 Latihan untuk menjadi pengganas Selepas direkrut ke dalam sayap tentera Hamas pada tahun 2007, pejuang menjalani latihan pertempuran biasa. Setiap lima bulan beliau akan menghadiri kursus ulang kaji yang melibatkan latihan dengan senapang automatik Kalashnikov, Soviet buatan PKC mesingan dan bom tangan buatan tempatan.

Pada tahun 2010, tawanan itu diseranaikan ke dalam satu pasukan khas dihantar ke Malaysia untuk latihan payung terjun, dalam persediaan untuk serangan penculikan rentas sempadan di Israel. Dia dan sepuluh pejuang lain dari seluruh Gaza menghabiskan seminggu menerima latihan di Malaysia.

 Selepas pulang ke Gaza, sel telah diberi latihan senjata tambahan. Mereka telah diberi amaran untuk mengekalkan kerahsiaan, dan tidak mendedahkan butir-butir latihan Malaysia mereka kepada sesiapa.

 Menyediakan serangan

 Pada tahun 2014, empat tahun selepas dihantar ke Malaysia, skuad komando Hamas telah dipanggil untuk latihan lanjut payung terjun. Kali ini latihan itu berlaku di dalam Semenanjung Gaza. Menurut banduan itu, skuad tidak diberitahu mengenai di mana serangan penculikan itu akan berlaku.

 Tawanan itu memberitahu penyiasat kira-kira satu kem latihan Hamas yang berlaku pada bulan Jun tahun ini. Latihan yang terlibat dengan latihan pistol, Kalashnikovs, M-16, RPGs, mesingan dan latihan perobohan. Pejuang yang menghadiri kem itu telah dilatih dalam pelbagai kaedah untuk menculik tentera dan bagaimana untuk beroperasi di dalam rangkaian terowong Hamas yang luas . Tawanan itu bertujuan untuk menghadiri kursus itu selepas Ramadan (akhir Julai). Akhirnya, beliau telah ditangkap oleh tentera IDF yang beroperasi di Gaza semasa Operasi Perlindungan Edge.

 Butir-butir siasatan ISA mendedahkan usaha yang besar dan sumber-sumber yang Hamas laburkan dalam mengukuhkan keupayaan ketenteraan termasuk pembinaan dan latihan tentera komando bersedia untuk menyerang dan menculik askar dan orang awam Israel.

 Hamas pergi ke panjang yang luar biasa untuk melancarkan serangan terhadap Israel. Itulah sebabnya IDF tidak akan berehat dari misi untuk menghapuskan infrastruktur organisasi pejuang dan menjamin keselamatan bagi orang Israel. SUMBER

No comments:

Post a Comment