اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Saturday, August 16, 2014

Masih kuatkah PAS selepas 17hb Ogos nanti..??


 Prof Dr Mohammad Agus Yusoff

http://1.bp.blogspot.com/-2LcQe3Jo24o/T7BShpBGnDI/AAAAAAAAFiw/R0VhgFu26sM/s400/bendera+pas.png Apabila PKR memulakan Langkah Kajang dan kemudiannya menamakan Datin Seri Wan Azizah sebagai pengganti MB Selangor, PAS tidak bersetuju dengan tindakan tersebut. 

PAS cuma memberitahu akan menyatakan pendirian rasmi partinya setelah mesyuarat pada 17 Ogos ini.
 
Pendirian PAS ini menyebabkan keadaan politik Selangor menjadi panas. Ini kerana kedudukan kerusi yang seimbang antara PKR+DAP dengan MB+BN+PAS yang masing-masingnya mempunyai 28 kerusi.
 
Ke Mana PAS Setelah 17 Ogos?
 
Kelmarin dua ADUN PAS telah membelakangi parti mereka dengan menyatakan sokongan kepada DS Wan Azizah untuk menjadi MB. Keadaan ini menjadikan mesyuarat PAS pada 17 Ogos ini sudah tidak relevan lagi kerana kumpulan PKR+DAP+2 ADUN PAS telahpun mempunyai majoriti dari 56 kerusi kesemuanya.

Yang perlu difikirkan sekarang ialah masih kuatkah lagi PAS selepas ini?
 
Saya tidak lihat PAS akan semakin kuat selepas ini. Sekiranya diadakan pilihan raya dan PAS bertanding sama ada secara sendirian atau bergabung dengan UMNO, maka PAS lah parti yang akan rugi.
 
Formulanya mudah. PAS telah hilang kepercayaan rakyat yang menyokongnya untuk bersama dengan PR bagi membentuk pakatan pembangkang melawan BN, khususnya dari kaum bukan Melayu dan anak muda yang mahukan perubahan.
 
Bukan hanya itu. PAS juga kehilangan sokongan ahlinya yang mahukan PAS kekal bersama dengan PR.
 
Maka, ke Mana PAS Selepas Ini?
 
Jika PAS mengambil keputusan kekal dalam pakatan pembangkang, belum tentu PAS dapat memulihkan imejnya atau belum tentu PAS diterima kembali. Imejnya tercalar kuat, melainkan kepemimpinan PAS bertukar atau ditukar.
 
Atas dasar perjuangan PAS yang tidak sama dengan DAP dan PKR, jika PAS rasa sudah cukup kuat, maka buatlah keputusan yang dapat menyelesaikan kemelut PAS dalam PR selama ini.
 
Pilihan tebaik yang ada pada PAS ialah sama ada bekerjasama dengan UMNO atau kembali sendirian. Dan kita tengoklah pencapaian PAS dalam PRU yang akan datang.
 
Harapnya apabila PAS tidak lagi bersama dengan PR, PAS tidak jadi macam si luncai yang terjun dengan labu-labunya.
 
 

No comments:

Post a Comment