اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Friday, August 15, 2014

Pak cik yang keliru


MOHD SABRI SAID 

BUTTERWORTH: Saksi keenam pendakwa, Mohd Nazir didapati membuat laporan polis sebelum Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu berceramah mengatakan Mat Indera seorang wira.
Beliau ketika disoal oleh Peguam Pembela, Hanida Maidin tetap tegas mengatakan 'ya' selepas menonton TV3 terus marah lantas mahu menyaman Haji Mohamad kerana sanggup menyanjung seorang pengganas Komunis yang membunuh polis Melayu ketika trajedi Bukit Kepong.

Padahal, soal Hanifa, berita TV3 jam 8.00 malam pada 21 Ogos 2011 Haji Mohamad Sabu belum pun memulakan ceramahnya kebetulan tarikh tersebut merupakan bulan Ramadan.

Bukan sahaja ceramah dimulakan lambat sebab bulan Ramadan bahkan jam 8.00 malam solat Terawih pun belum bermula sedangkan ceramah diatur selepas solat Terawih.

Selain diasak dengan soalan, Nazir yang berkerusi roda turut tidak mengiftiraf Pakar Sejarah tanah air, Profesor Ramlan Adam yang terbabit dengan buku yang diterbitkan oleh Kerajaan Negeri Johor yang membariskan beberapa orang tokoh pejuang tanah air menentang penjajahan British antaranya ialah Mat Indera.

Pembicaraan akan bersambung pada 12 September 2014 di Mahkamah Petaling Jaya ekoran saksi ke tujuh, Ketua Polis Paguh, D.J Raj yang bertugas sewaktu peristiwa Bukit Kepong dalam keadaan uzur.

Manakala pada tarikh 22 dan 23 September 2014 semua kes kembali ke Mahkamah Seksyen Butterworth.

Selain Hanifa, peguam pembela lain ialah Aminudin Zulkipli dan Nazar Khan. Peguam pendakwa pula dibarisi oleh Yusaini Amir dan Dato' Razali Che Ani.

Pembicaraan dibuat di hadapan Hakim Akmal Hisyam.

Yang berikut antara beberapa soalan yang dikemukakan oleh Hanifa.

Hanipa: Tadi pak cik kata, pakcik buat laporan polis setelah menonton berita di TV3 berkenaan isu ucapan Hj Mat Sabu pada 21 hb Ogos 2011 jam 8 malam?

Saksi: Ya, benar

Hanipa: Pak cik pasti apa yang pak cik kata dalam laporan polis tu betul?

Saksi: Ya.

Hanipa: Pak cik, ini Mahkamah keterangan diberikan secara bersumpah, pak cik masih nak pertahankan keterangan pak cik itu?

Saksi: Ya saya pasti.

Hanipa: Baiklah, saya ingin tanya. Adakah pak cik sedar pada 21 ogos itu tidak ada lagi berita tentang isu Bukit Kepong itu di TV3 kerana isu ini buat kali pertama disiarkan oleh Utusan pada 27 Ogos 2011 dan selepas itu baru TV3 siarkan, apa jawapan pak cik?

Saksi: Itu saya tak pasti.

Hanipa: Pakcik, tarikh 21 Ogos tu tarikh Hj Mat Sabu ceramah, masa itu bula Ramadan dan ceramah dibuat selepas solat tarawikh bukan jam 8 malam. Jadi macam manakah pak cik boleh tonton berita di TV3 pada 21 Ogos jam 8 malam yang pak cik katakan sedutan ucapan Mat sabu sedangkan pada tarikh itu dan pada jam 8 malam ceramah pun tak mula lagi?

Saksi diam termenung dan nampak keliru.

Hanipa: Pak cik bagaimana pak cik boleh tonton ucapan yang belum diucapkan oleh Mat Sabu?

Saksi: Saya tak tahu lah itu kena tanya TV3.

Hanipa: Pak cik setuju tak keterangan pakcik ni pelik kan. Pak cik tonton berita di TV3 jam 8 malam yang pak cik katakan siaran ucapan mat Sabu pada jam 8 malam sedangkan 8 malam tu Mat sabu pun belum beri ucapan, ceramah juga belum mula?

Saksi: Itu saya tak pasti lah tuan hakim.

Saksi juga lihat agak tertekan dengan soalan balas Hanipa apabila beliau meminta hakim tak benarkan Hanipa menyoal isu penentangan penjajahan oleh tokoh-tokoh seperti Tok Janggut.

Hanipa: Pakcik kenal tak Tok Janggut?

Saksi: Ya saya kenal

Hanipa: Tok Janggut lawan penjajah British kan?

Saksi: Ya.

Hanipa: Dia dihukum gantung oleh penjajah British kan?

Saksi: Ya. Tuan Hakim boleh tak minta peguambela jangan tanya saya tentang Tok Janggut.

Hakim : Pak cik kena jawab soalan peguam.

Hanipa: Maaf pakcik. Pak cik kena jawab. Ini lah yang berlaku pak cik apabila kita bawa isu tafsiran sejarah dalam Mahkamah. Soalan saya. Adakah Tok Janggut atau penjajah British yang hero?

Saksi: Tok Janggut

Hanipa: Pakcik, bila berlaku isu Bukit Kepong?

Saksi: 23 februari 1950

Hanipa: Masa tu negara kita dijajah kan pakcik?

Saksi: Ya.

Hanipa: Oleh siapa pak cik ?

Saksi: Saya tak pasti

Hanipa: Oleh British kan?

Saksi: Ya.

Hanipa: Dan ada orang dalam negara kita masa itu yang jaga kepentingan British?

Saksi: Ya

Hanipa: Dan ada rakyat negara ini yang lawan British dan mereka yang jaga kepentingan British?

Saksi: Ya.

Hanipa: Jadi saya katakan apabila Hj Mat Sabu kata mereka yang serang Bukit Kepong itu adalah hero kerana mereka serang pihak yang jaga kepentingan British itu munasabah kan pakcik?

Saksi: Saya tak pasti.

No comments:

Post a Comment