اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Tuesday, August 5, 2014

PWII RIZALMAN ISMAIL BAKAL DITERBANGKAN KE NEW ZEALAND DALAM MASA TERDEKAT INI UNTUK HADAPI PERTUDUHAN SERANGAN SEKSUAL NIAT MEROGOL DAN PECAH RUMAH.

 Kerajaan Malaysia sedang membuat persiapan untuk menghantar  bekas pembantu staf pertahanan di Pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington bagi menghadapi tuduhan pecah rumah dan serangan dengan niat untuk merogol seorang wanita pada 9 Mei lalu.

Kenyataan tersebut disahkan oleh Wisma Putra hari ini yang memaklumkan  bahawa bekas pegawai tersebut akan dibicarakan di sebuah mahkamah di Wellington.

“Malaysia dan New Zealand kini sedang membincangkan prosedur undang-undang yang diperlukan untuk membolehkan proses tersebut dilaksanakan tanpa melanggar mana-mana undang-undang antarabangsa dan tempatan,” menurut kenyataan tersebut.

Dalam sebuah insiden itu, Mohammad Rizalman Ismail  yang berusia 38 tahun didakwa melakukan serangan seksual seorang wanita berusia 21 tahun selepas mengekori mangsa sehingga ke rumahnya.

Muhammad Rizalman dikatakan hadir buat kali pertama di Mahkamah Daerah Wellington pada 10 Mei lalu namun tiada media yang hadir ketika pembicaraan untuk membuat liputan.

Dalam sebuah sidang akhbar yang diadakan pada 1 Julai lalu, Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman mengesahkan bahawa Muhammad Rizalman dan keluarganya telah diarah pulang ke tanah air pada 22 Mei lalu.

Kepulangan suspek telah dipersetujui oleh kedua-dua negara antara Malaysia dan pihak berkuasa New Zealand.

Bagaimanapun Menteri Luar New Zealand Murray McCully dilaporkan berkata kemungkinan wujud kekaburan dalam komunikasi antara kedua-dua negara dalam menangani kes itu.

Muhammad Rizalman kemudiannya diarahkan dihantar kembali ke New Zealand bagi menjalani tempoh soal siasat dan perbicaraan mahkamah di sana.

Menurut kenyataan tersebut lagi, kedua-dua negara komited dalam memastikan perkiraan untuk memindahkan suspek kepada pihak berkuasa New Zealand dengan lancar dan mengikut undang-undang yang sewajarnya.

Dalam masa yang sama, kedua-dua pihak juga menjamin bahawa hak-hak asasi Muhammad Rizalman sebagai seorang diplomat masih dipelihara dan dihormati.

No comments:

Post a Comment