اللهم اجعل في قلبي نورا ، وفي سمعي نورا ، وفي بصري نورا ، وعن يميني نورا ، وعن شمالي نورا ، ومن بين يدي نورا ، ومن خلفي نورا ، ومن فوقي نورا ، ومن تحتي نورا ، واجعل لي نورا ، وأعظم لي نوراSelamat Datang Ke Suara Rakyat FM بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَحدَهُ لا شَريكَ لهُ، لهُ المُـلكُ ولهُ الحَمْـد، وهُوَ على كلّ شَيءٍ قدير ، رَبِّ أسْـأَلُـكَ خَـيرَ ما في هـذا اليوم وَخَـيرَ ما بَعْـدَه ، وَأَعـوذُ بِكَ مِنْ شَـرِّ هـذا اليوم وَشَرِّ ما بَعْـدَه، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنَ الْكَسَـلِ وَسـوءِ الْكِـبَر ، رَبِّ أَعـوذُبِكَ مِنْ عَـذابٍ في النّـارِ وَعَـذابٍ في القَـبْر ...بِسْمِ اللَّهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Wednesday, January 14, 2015

Nizar Lepas Tanpa Dibebas, Menariknya, Yusof Zainal Abiden Peguamnya


Nizar dilepas tanpa dibebas daripada pertuduhan fitnah PM
Mahkamah Sesyen Ipoh melepas tanpa membebaskan bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin daripada pertuduhan memfitnah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hampir tiga tahun lepas.

Hakim Rihaida Rafie membuat keputusan itu selepas membenarkan bantahan awal pembelaan diketuai Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden yang membangkitkan isu siapa yang sepatutnya membuat aduan dalam kes berkenaan.

Dalam penghakimannya, Rihaida berkata mahkamah menerima hujah Timbalan Pendakwa Raya Mohd Masri Daud bahawa mengikut Seksyen 131 Kanun Tatacara Jenayah, aduan orang yang teraniaya boleh dibuat oleh Pendakwa Raya atau Timbalan Pendakwa Raya.


Bagaimanapun, beliau memutuskan aduan yang dibuat dalam kes ini cacat dan tidak boleh diterima kerana terdapat kekeliruan siapa yang sebenarnya membuat aduan, iaitu sama ada Timbalan Pendakwa Raya Datuk Hanafiah Zakaria atau Timbalan Pendakwa Raya Mohd Masri Daud.

Rihaida berkata berdasarkan saman yang dikeluarkan mahkamah terhadap Nizar, borang aduan kes itu ditandatangani seorang pegawai polis iaitu ASP Zulkarnain.

"Jadi mahkamah mendapati ada pelanggaran terhadap Seksyen 131 Kanun Tatacara Jenayah (yang memperuntukkan aduan perlu dibuat Pendakwa Raya atau Timbalan Pendakwa Raya).

"Oleh itu, mahkamah membenarkan bantahan awal pembelaan dan tiada pilihan selain melepas tanpa membebaskan OKS (orang kena saman)," katanya.

Semalam, Yusof berhujah dalam kes ini, memandangkan perdana menteri tidak membuat aduan, maka orang yang sepatutnya berbuat demikian ialah pendakwa raya atau peguam negara.

Beliau berkata jika mahkamah tidak menerima hujah itu dan memutuskan timbalan pendakwa raya juga boleh membuat aduan, maka mahkamah perlu menimbang fakta borang aduan dalam kes ini ditandatangani ASP Zulkarnain, iaitu pegawai penyiasat kes berkenaan.


Dalam hujahnya, Masri memaklumkan meskipun borang aduan dalam kes ini ditandatangani Zulkarnain, Jabatan Peguam Negara menyertakan satu lampiran yang ditandatangani beliau.

Bagaimanapun, Yusof berkata nama Hanafiah turut ada dalam lampiran yang ditandatangani Masri, jadi isu yang timbul ialah siapa pengadu sebenar dalam kes ini.


Nizar, 58, yang beralamat di Sungai Rokam di Ipoh didakwa memfitnah Najib dalam ucapannya kepada orang ramai di Taman Desa Pakatan di Ipoh, antara 9 malam dan 12 tengah malam, 23 April 2012.

Nizar yang juga timbalan pesuruhjaya PAS Perak didakwa mengetahui tohmahan seperti yang terkandung dalam transkrip ucapan dalam Lampiran A, yang disertakan bersama-sama kertas pertuduhan itu, akan merosakkan nama baik Najib.

Beliau didakwa mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau didenda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Nizar diwakili 13 peguam yang diketuai Yusof manakala pihak pendakwaan diwakili Masri, yang juga ketua Unit Pendakwaan Negeri Perak, dan Timbalan Pendakwa Raya Fadhli Ab Wahab. – Bernama,

ULASAN GB

Ada dua perkara yang GB nak ulas di dalam kes di atas.

Pertama, PM tidak membuat aduan, Pendakwa Raya atau peguam negara juga tidak sedangkan Seksyen 131 Kanun Tatacara Jenayah (yang memperuntukkan aduan perlu dibuat Pendakwa Raya atau Timbalan Pendakwa Raya). Pendakwaan dilakukan berdasarkan borang aduan kes itu ditandatangani seorang pegawai polis iaitu ASP Zulkarnain.

Menjelaskan bahawa seorang "pegawai penyiasat polis" nampaknya lebih berkuasa daripada Puam negara dan pendakwa Raya.

Mujurlah hakim mahkamah menerima hujah peguambela untuk membenarkan bantahan awal pembelaan dan melepas walaupun tidak membebaskan Nizar selaku OKS (orang kena saman).

Kedua, peguambela Nizar ialah Yusof Zainal Abiden. Nama Yusof amat dikenali. Seorang pendakwa raya di dalam kes Liwat II Anwar Ibrahim. Kini beliau bukan lagi seorang penjawat awam. Beliau bebas untuk menjadi Peguamcara atau peguambela bagi rakyat. Beliau adalah profesional di dalam menjalankan tugasnya.

Sama juga dengan bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Gopal Sri Ram yang mengetuai pasukan pembelaan dalam kes liwat II.


Dari sudut profesyenalism, seorang peguam akan melakukan yang terbaik untuk anakguamnya tanpa mengira siapa anakguamnya itu.

Demikian hukum kebenaran dan keadilan berjalan... orang yang dahulunya mendakwa dan menghakimi pemimpin-pemimpin PR, kini menjadi peguambela-peguambela bagi pemimpin PR berkenaan pula... 
 
 
Kelab Greenboc

No comments:

Post a Comment